V 9. kole si šachisté Slavie Orlová mohli polepšit v souboji se Zlínem, ale selhali na všech frontách a Zlín, který měl větší motivaci, je překvapil. Tímto vítězstvím se zároveň zachránil a boje o udržení přenechal posledním čtyřem celkům.

Karviná i přes snaživý výkon podlehla vedoucí Lokomotivě Brno 3:5. Jelikož stejně ohrožené týmy Frýdku-Místku B a Grygova doma vyhrály, leží záchrana Karviné už pouze v teoretické rovině.

V dalším kole 20. března hraje Karviná doma s Moravskou Slavií Brno, Orlová cestuje do sousední Ostravy.

Slavia Orlová – ŠK Zlín 3:5

„Z naší strany to byl zcela nepovedený zápas," neskrýval zklamání kapitán Orlové a předseda klubu v jedné osobě Jiří Novák.
„Nastoupili jsme bez třetí šachovnice, protože Polák Marcin Krzyzanowski uvízl se svým vozem někde na polském území a k nám se vůbec nedostal. Navíc za to, že nenastoupil, musíme zaplatit pokutu," dodal rozmrzele k absenci polské opory.

Slavii nepomohly ani sestry Olšarovy, které tou dobou zrovna absolvovaly německou bundesligu. Příležitost zahrát si mistrovský zápas 
v první lize tak dostal Jiří Novák mladší.

Body: Neděla 1, Andreev, Talla, Zabystrzan a Novák po 0,5 – Rubal a Karlík po 1, Ponížil, Roubalík, Šenkýř a Dubina po 0,5.

Lokomotiva Brno – ŠK Karviná 5:3

„Nastoupili jsme v jiné sestavě než posledně, ale tentokrát byl náš výkon velmi dobrý," načal hodnocení další porážky kapitán Karviné Lubomír Zimniok, který sám uhrál remízu se Sochorovou.

Podstatně lepší partie v podání karvinských hráčů než naposledy proti Frýdku vynesly karvinským šachistům hned čtyři nerozhodné výsledky a k tomu jednu výhru, o kterou se postaral Josef Lys nad Kratochvílem.

„Bylo to zajímavé. Polák Mateusz Kolosowski nastoupil na první desce proti našemu odchovanci Vojtěchu Zwardoňovi ve službách Brna. Ten hned v začátku partie nabídl našemu hráči remízu, ale Mateusz ji odmítl a nakonec 
v koncovce prohrál," přibližoval Zimniok. „V záchranu ještě věříme, ale je opravdu minimální," povzdechl si závěrem.

Body: Zwardoň, Šklíba a Dvořák po 1, Plát, Šimáček, Sochorová a Hofírek po 0,5 – Lys 1, Sobek, Olšar, Zimniok a Káňa po 0,5.

Oldřich Horák