Po sestupu Baníku Havířov z první ligy má Karvinsko v druholigové soutěži hned kvartet zástupců. Nejvýše působí českotěšínský Slavoj, který naopak druhou ligu vyhrál. Do sezony ale ještě nezasáhl. První liga startuje až o tomto víkendu. Těšín doma hostí Jihlavu.

Ale zpět ke druhé lize – tam se nestandardně zrodily hned tři remízy, z toho o dvě se postarali regionální zástupci. Karviná i Slovan Havířov remizovaly. Vyhrála jen Orlová a havířovský Baník naopak prohrál. Letos bude soutěž asi hodně vyrovnaná, o čemž svědčí i výsledky prvního kola.

ŠK Karviná – ŠK TJ Dolní Benešov 4:4

Domácí nenastoupili v nejsilnější sestavě, ale postavili tři cizince. Od začátku se utkání vyvíjelo ve prospěch Karviné, pak však nepochopitelně chybovali hráči na zadních šachovnicích a hosté rázem vedli. Na dalších šachovnicích už Karvinští bodovali. Profesorským způsobem zvítězil Petr Poloch, další bod přidal Jaroslav Sobek, Polka Anna Kubicka sice ztratila vyhranou partii, ale aspoň remizovala. Zato zrakově postižený Jaroslav Olšar hrál tvrdě na výhru a také ji docílil.

„Bohužel v páté hodině hry chyboval Mroziak a svou partii prohrál. Zápas se tak rozhodoval na šesté šachovnici, kde to měla Anna Kohutová rozjeté velmi dobře. Jenže si nevšimla, že se již potřetí na šachovnici opakuje stejná pozice. Soupeř to zjistil, reklamoval a zápas skončil smírně, i když jsme to měli rozjeté na výhru,“ komentoval průběh zápasu kapitán Karviné Lubomír Zimniok.

Body Karviné: Sobek, Poloch a Olšar po 1, Kubicka a Kohutová po 0,5.

Slavia Orlová – Sokol Dobrá 5,5:2,5

„I když to nebyl nejsilnější soupeř, nastoupili jsme v silné sestavě, abychom dobře zahájili. Z Ukrajiny přijel Alexej Kislinsky, který získal bod. Po hodině hry jsme vedli 3:0 a zdálo se, že utkání je rozhodnuté. Pak se hosté ale zvedli, my se tím ale nenechali znervóznit a závěr patřil nám,“ komentoval zasloužené vítězství Orlové kapitán slávistů Jiří Novák.

Body Orlové: Kislinsky, Tomaszewski, Hrtánek a Sieber po 1, Mrázek a K. Olšarová po 0,5.

Slovan Havířov – Sokol Vrbno p. P. 4:4

„Do utkání se nám nevstupovalo lehce. Minulý týden totiž zesnul náš spoluhráč a kamarád Rudolf Mesiarik, několikanásobný seniorský mistr republiky,“ prozradil smutnou novinu kapitán Slovanu Aleš Kubeczka.

Na úvod zápasu remizovali s černými figurami Ovesný a Kaminský. Beranovi se podařilo získat figuru a realizace výhody v partiový bod byla jen otázkou času. Neúspěšnou premiéru v havířovském týmu zaznamenal Eneasz Wiewiora a stav byl tudíž 2:2.

„Zbylé partie se bohužel vyvíjely v náš neprospěch. Já jsem odmítl dvakrát nabídku na remízu a snažil jsem se bodovat naplno, ale hrubou chybou v koncovce jsem partii pokazil. Mrzelo mě to, protože se zdálo, že nás to bude stát celý zápas. Ale po korektní remíze Poloka se Paclovi podařilo zázračně zachránit téměř beznadějnou pozici a Neděla trpělivou a přesnou hrou přehrál v koncovce soupeře a vyvážil tu mou prohru. Remíza je asi zasloužená,“ uznal sportovně Kubeczka.

Body Slovanu: Neděla a Beran po 1, Polok, Pacl, Kaminský a Ovesný po 0,5.

Baník Havířov – BŠŠ Frýdek-Místek C 3:5

Loňský prvoligista nestačil na céčko Frýdku a pokračuje v porážkách z minulé sezony.

Body Baníku: Bureš a Řezníček po 1, Michenka a Baier po 0,5.

Oldřich Horák

Los 2. kola (5. listopadu): Dolní Benešov – Orlová, Třinec B – Karviná, Baník Havířov – Olomouc, L. Ostrava B – Sn Havířov. (oh)