Soutěž bezpečně ovládli, když před posledním kolem mají na druhou Porubu náskok čtyř bodů a ještě neztratili ani bod.

Na opačném pólu tabulky se loučí se soutěží Dolní Benešov a na 99 procent i Olomouc. Třetí sestupující vzejde z dvojice Frýdek C – Třinec B. Zachránil se Slovan Havířov.

ŠK Karviná – Slavia Orlová 2,5:5,5

Orlová si připsala jubilejní desáté vítězství v soutěži a za týden bude moci svůj triumf zpečetit v domácím utkání s druhou Porubou. Otázkou je, zda budou oslavy na místě. Spekuluje se totiž o přesunu orlovských šachů do Bohumína…

„Hosté od začátku kontrolovali průběh utkání a postupně přejímali iniciativu,“ uznal kapitán domácích Lubomír Zimniok.

Po prohře Káni s Tomaszewskim začaly další partie končit remízami. K malému překvapení došlo v partii Sobek – Kislinsky, kdy orlovský velmistr přepjal strunu a Sobek dosáhl vyhrané pozice. „Bohužel v závěru partie udělal Sobek hrubou chybu a vypustil jistou výhru s renomovaným velmistrem. Škoda, mohl si připsat hezký úspěch, i když bychom stejně prohráli. Orlové můžeme jen pogratulovat k postupu,“ dodal Zimniok.

Domácí odehráli zápas bez zahraničních posil.

Body: Sobek, Poloch, Olšar, Gibiec a Zimniok po 0,5 – Tomaszewski, Sieber a Šrámek po 1, Kislinsky, Mrázek, Zabystrzan, Kostka a Kuboš po 0,5.

Slovan Havířov – TŽ Třinec B 5:3

V duelu ohrožených zvládl Slovan svou úlohu skvěle a odstavil soupeře v boji o udržení. „Je třeba uznat, že hostům chybělo několik opor,“ poznamenal férově zástupce kapitána domácích Aleš Kubeczka.

Bojovný zápas přinesl první výsledek až po dvou a půl hodinách hry, kdy remizoval domácí Wiewiora. Následně remizoval také Pacl.

Hodně ostrou a složitou pozici hrál Ovesný. Všechny nástrahy ale dokázal zvládnout a připsal si důležitou výhru. Naopak Berana soupeř přehrál. „Petr bojoval a pokusil se obětovat kvalitu, na záchranu partie to ale nestačilo,“ připustil Kubeczka.

Výborný výkon podal Polok, který na první šachovnici přehrál svého krajana Tymrakiewicze a domácí zase vedli. Poté ve vyrovnané koncovce remizoval Kubeczka a šlo se do finiše.

V obou zbývajících partiích stáli domácí hráči lépe. Jaworskému se soupeř ubránil, ale Valenčík dokázal převahu uplatnit k výhře a Slovan zapsal obrovsky důležitou výhru, díky které se zachránil.

Na sestupovou pozici má totiž náskok jednoho bodu a oba své soky přeskočil v tabulce. Třinec B i Frýdek C zůstaly na deseti bodech, navíc v posledním kole hrají spolu a oba týmy dokázal Slovan zdolat, takže může být v pohodě.

Body: Polok, Valenčík a Ovesný po 1, Jaworski, Wiewiora, Pacl a Kubeczka po 0,5 – Pilch 1, Kvíčala, Kocián, Sikorová, Sikora a Tymrakiewicz po 0,5.

Labortech Ostrava B – Baník Havířov 4:4

Toto utkání se už hrálo ve vyloženě přátelském duchu. „Oba týmy si nemohou polepšit ani pohoršit, takže se hrálo v klidu,“ sdělil kapitán Havířova Pavel Podlesný. Jeho tým si připsal cenný bod a těší se na závěrečné kolo, ve kterém změří v městském derby síly se Slovanem. „To bude bezesporu zajímavý zápas, ve kterém nebude chtít prohrát nikdo,“ usmál se Podlesný.

Body: Hladík, Šplíchal, Krajina, Kaňok, Bachořík, Didi, Trombík a Chliapas po 0,5 – Michenka, Kičmer, Bureš, Tomeček, Podlesný, Bulava, Funiok a Baier po 0,5.

Oldřich Horák