Slavia Orlová – AŠK DA Olomouc 7:1

„Vyhráli jsme bez problémů,“ prozradil předseda Orlové Jiří Novák. Slávisté nehráli v nejsilnější sestavě, neboť jim chyběl nemocný Mrázek, ale ukázalo se, že mladí hráči mají chuť pracovat a poprat se o postup do první ligy. Orlovou už může zastavit jen náhoda. Pokud vyhraje v dalším kole derby na půdě Karviné, může slavit. Béčko Poruby už se na ni nedotáhne ani po vzájemném zápase.

Body: Zabystrzan, Kuboš, Tomaszewski, Hrtánek, Sieber a Lojek po 1, Kostka a Šrámek po 0,5 – Přenosil a Zbořil po 0,5.

Baník Havířov – Sokol Vrbno p. P. 5,5:2,5

„Hosté nastoupili bez Poláků, a to pro ně bylo velké oslabení,“ všiml si kapitán Havířova Pavel Podlesný. „Zápas se pro nás vyvíjel velmi dobře. Zadní desky získaly čtyři body a od toho jsme se odrazili k výhře,“ popsal celkem bezproblémové tři body.

Body: Podlesný, Bulawa, Funiok a Baier po 1, Michenka, Tomeček a Kolář po 0,5 – Tustanowski 1, Vaněk, Pán a Hrbáček po 0,5.

Českotěšínské děti na turnaji v Žilině. Zleva Jan Kuric, Martin Adamiec a Eva Kuricová.
Malí judisté z Těšína bodovali i za hranicemi

ŠK Karviná – Slavoj Poruba B 2,5:5,5

Karvinští nastoupili bez všech zahraničních posil, které se buď staly oběťmi chřipkové epidemie, nebo hrály v polských soutěžích. „Poruba byla jasným favoritem, což bohužel potvrdila,“ uznal kapitán Karviné Lubomír Zimniok.

„Přesto jsme se nevzdávali, hlavně Gibiec a Káňa, kteří uhráli remízy. Po několika hodinách hry se už ale začala projevovat větší herní zkušenost hostí. Partie postupně prohráli Broda, Folwarczný i já. Jedinou výhru nám získal Jarda Olšar,“ doplnil.

Body: Olšar 1, Sobek, Gibiec a Káňa po 0,5 – Václavík, Bolacký, Čempel a Očkay po 1, Murdzia, Růžička a Kufa po 0,5.

Tři branky za dva zápasy stihl na jaře Tomáš Wágner.
Žertující Tomáš Wágner: V čem je změna? Mám elastické triko

TJ Dolní Benešov – Slovan Havířov 4:4

V přímé bitvě o udržení v soutěži Slovan obstál. Soupeře tím de facto poslal o patro níž (spolu s Olomoucí). Vyhráno však ještě nemá. Hledá se ještě jeden nešťastník. Rozhodne se pravděpodobně mezi Slovanem a céčkem Frýdku-Místku.

„Byl to napínavý souboj, kdy jsme po úvodních remízách Neděly a Pacla šli do vedení díky Valenčíkovi, který porazil Vitáska,“ přibližoval zástupce kapitána Slovanu Aleš Kubeczka

Remízy si poté připsali na konto i Jaworski s Kaminským, takže Havířované vedli 3:2.

Za Benešov vyrovnal Škoda, který poněkud překvapivě porazil ratingově silnějšího Wiewioru. To byla opravdu škoda.

Po remíze Berana tedy rozhodovala poslední partie, ve které hrál právě Kubeczka proti domácímu Záleskému. „Připomínalo mi to spíše rvačku na šachovnici. Oba jsme skončili v časové tísni, ve které jsme se snažili tříbodový zisk překlopit na svou stranu. Dost divokou a nejasnou partii jsme nakonec hráli až do holých králů. Což znamenalo oboustranné zklamání,“ popsal Kubeczka svou hru. Pro Dolní Benešov remíza v jeho situaci nic neřešila, Slovan by měl v dalším kole proti béčku Třince zabrat, aby jej dostal pod sebe.

Body: Škola 1, Nábělek, Rakús, Weczerek, Záleský, Suchánek a Melecký po 0,5 – Valenčík 1, Neděla, Jaworski, Pacl, Kubeczka, Kaminský a Beran po 0,5.

Oldřich Horák