Šachisté Karviné chtěli napravit dojem z prvního utkání, ale stal se opak. Hosté zvítězili 6:2 a jsou v tabulce na čtvrtém místě. Speciální byl zápas jistě pro karvinského hráče Jaroslava Olšara, otce českých reprezentantek Karolíny a Terezy, které zase nastoupily za Orlovou. Z úspěchu se radovaly dcery, čili mládí vpřed.

„Stále se trápíme," připustil kapitán Karviné Lubomír Zimniok. „Nastoupili jsme v oslabené sestavě, protože velmistr Ivanov z Ruska stále čeká na vyřízení víz a Polák Kolosowski je kromě nás smluvně vázán i v německé třetí lize, které dává přednost. Další Polák Mroziak se nemohl utkání zúčastnit z rodinných důvodů a bratři Jurčíkové si plnili pracovní povinnosti," ozřejmil Zimniok.

Domácí tak šli do zápasu i s několika náhradníky, zatímco orlovská sestava byla plná zvučných jmen včetně velmistrů Alexeje Kislinského a Vladimíra Tally či sester Olšarových, českých reprezentantek Karolíny Olšarové (mezinárodní mistryně) a její sestry Terezy Rodshteinové (velmistryně).

I přesto to dlouhou dobu vypadalo na vyrovnané utkání. Po poměrně rychlých prohrách Tauše a Zimnioka se Orlová ujala vedení a držela jej. Nejnadějněji z karvinského pohledu vypadala pozice Jaroslava Sobka, který přehrál ukrajinského velmistra Kislinského.

Po remízách Walového, Káni a Polocha však své pozici ztratili Jaroslav Olšar a již zmiňovaný Sobek. Ten nakonec jen remizoval. Jako poslední dohrával Jaroslav Olšar, který i přes svůj zrakový handicap srdnatě bojoval až do vyčerpání všech možností a do konce hrací doby. Ani remízu se mu ale nepodařilo udržet a Karviná se po dvou porážkách ocitla na předposledním místě tabulky. Aby se ještě z předpokládaného boje o postup nestal boj o záchranu…

Třetí kolo je na programu 15. listopadu a v něm Karviná zajíždí do Starého Města, které vede. Orlová má šanci vylepšit si bilanci v utkání s posledním Grygovem.

ŠK Karviná – Slavia Orlová 2:6

Body: Jaroslav Sobek, Petr Poloch, Bohumír Walový a Pavel Káňa po 0,5 – Marcin Krzyzanowski, Vlastimil Neděla, Tereza Rodshtein a Karolína Olšarová po 1, Alexej Kislinski, Vladimír Talla, Pavel Zabystrzan a Rostislav Kuboš po 0,5.

Oldřich Horák