V ní si zahrají s vítězem základní části Ústím nad Labem.

Série předkola se rozehrály o víkendu, kdy se celkem nestandardně hrálo v sobotu v Havířově a hned v neděli ve Svitavách.

„Je to určitě nestandardní model a musím říct, že třeba ve třetím utkání už na hráčích obou mužstev byla patrná únava. Přece jen se každé utkání hrálo nadoraz, kluci do toho dávali vše a ve čtyřech dnech jsme odehráli tři zápasy. Navíc nejsme profíci, ale amatéři, takže v pondělí i dnes se šlo normálně do práce. I za to zaslouží hráči obdiv a já jim děkuji za příkladné výkony," uznal po úterní bitvě v Havířově trenér Pegresu Filip Kubíček a poděkoval i soupeři ze Svitav za dramatickou sérii.

„Svitavy prokazovaly v novém roce prakticky nejlepší formu. Obdivuhodně se zvedly a my jsme tušili, že to bude hodně náročná série a to se i potvrdilo," poznamenal Kubíček.

Svitavy dobře reagovaly

Pro první zápas doma stanovil trenér Kubíček účinnou taktiku, která domácím vycházela. Pegres byl přímočařejší a důraznější, dokázal trestat chyby Svitav a zvítězil 10:5.

Jenže od druhého utkání ve Svitavách změnil soupeř taktiku. „Dobře reagoval, druhé i dnešní třetí utkání odehrál úplně jinak, než jak jsme potřebovali nebo byli zvyklí. Ve druhém utkání jsme se vůbec nedokázali prosadit, nelepilo nám to a soupeř byl dobře připraven. Perfektně bránil, hrál zezadu, holt jsme se tahali za kratší konec provazu a bylo jasné, že si zahrajeme rozhodující třetí zápas," komentoval Kubíček nedělní porážku 4:9.

Havířovští florbalisté v sérii proti Svitavám.Zdroj: Michal Polák

Rozhodující souboj se odehrál v úterý v Havířově a moc času na odpočinek žádný z týmů neměl. „To ne, o to více vynikly morální vlastnosti hráčů. V celé sérii bych vyzdvihl oba gólmany. I když padalo docela dost branek, bylo to hodně o nich a nás Pavel Kotula neskutečně podržel," vysekl Kubíček poklonu svému, ale i svitavskému brankáři.

Úterní souboj na domácí půdě zvládli florbalisté Pegresu lépe. Po nerozhodné první třetině získali mírnou převahu a dokázali soupeři odskočit na stav 4:1. „Důležité bylo, že jsme nepanikařili, ani když Svitavy korigovaly na 4:3. Právě na tuto situaci jsme byli dokonale připraveni a věděli jsme, jak zahrát do jejich otevřenější obrany v momentě, kdy budou potřebovat srovnat," popisoval kouč Pegresu.

Však také jeho svěřenci dokázali Svitavám opětovně odskočit na tříbrankový rozdíl. „Ustáli jsme to psychicky, a i když to opravdu nebylo jednoduché, mužstvo prokázalo charakter a zaslouží si postup," poděkoval týmu Kubíček.

Havířovští florbalisté v sérii proti Svitavám.Zdroj: Michal Polák

Havířovany si vybralo Ústí

Soupeřem Pegresu ve čtvrtfinále, které vlastně bude semifinálem, a to z toho důvodu, že nejvyšší soutěž se rozšiřuje, takže na samotné finále dvou nejlepších ani nedojde, bude první tým tabulky Ústí nad Labem, které si Havířov vybralo oproti předpokladům místo bližších pražských celků Start či Black Angels. Další dvojice tvoří Znojmo - Black Angels, Česká Lípa - Start Praha a Královské Vinohrady - Hattrick Brno. Hraje se na tři vítězné zápasy.

VÝSLEDKY
Florbal Pegres Havířov – FbK Svitavy 10:5 (3:2, 4:2, 3:1)
Branky a nahrávky: 6. Pavel Bezděčík (Holeš), 6. Krečmer (Pavel Kožušník), 15. Kozlík (Vlach), 24. Mžyk, 27. Pavel Kožušník (Šochman), 29. K. Peřka (Mžyk), 32. Varta (Pavel Kožušník), 50. Pavel Kožušník (Krečmer), 52. Pavel Kožušník (Varta), 58. Krečmer (Pavel Kožušník) – 13. Richter (Pakosta), 17. Jedlička (Horák), 34. Pakosta, 38. Prudil (Jedlička), 46. Pakosta. Stav série: 1:0.

FbK Svitavy – Florbal Pegres Havířov 9:4 (1:1, 5:1, 3:2)
Branky a nahrávky: 15. Kolena (Čížek), 25. Pakosta (Karlík), 26. Jedlička (Richter), 29. Prudil (Sauer), 32. Richter (Zach), 39. Prudil (Karlík), 47. Sauer (Prudil), 56. Dvořáček (Říha), 58. Dvořáček – 9. Kučera (Vlach), 37. Vlach (Kučera), 43. Kučera (Kraus), 54. Krečmer (Varta). Stav série: 1:1.

Florbal Pegres Havířov – FbK Svitavy 6:4 (1:1, 3:1, 2:2)
Branky a nahrávky: 16. Mžyk (Vlach), 29. Mžyk (Vlach), 30. Krečmer (Varta), 34. Krečmer (Kraus), 50. Vlach (Kučera), 51. Pavel Bezděčík (Holeš) – 13. Zach (Dvořáček), 40. Jedlička (Richter), 44. Dvořáček (Richter), 60. Říha (Šmarda). Konečný stav série: 2:1.
Havířov: Kotula (Piško) – Vlach, Kučera, Kuttler, Šochman, Beneš, Třaska – K. Peřka, Mžyk, Kozlík – Varta, Krečmer, Kraus – Bezděčík, Plášek, Holeš – Kloza, Kožušník, Bitzánek. Trenér: Kubíček.