Právem. Mají nejlepší obranu, nejlepší útok a hrají atraktivní handbal. „S prázdnou bránou jako v extralize ještě nehrajeme, to nemáme natrénované, ale snažím se potěšit naše fanoušky,“ vysvětluje úvodem nejlepší střelec MHK Jan Dudek.

V průběhu první poloviny soutěže ztratili Karvinští jen ve dvou případech a cílí na „zlatý hattrick“, tedy třetí prvenství ve druhé lize v historii klubu. Svou skupinu se jim povedlo vyhrát už v sezonách 2012/13 a 2016/17.

Házenkáři si udrželi skvělou formu i v závěru podzimu, kdy vyhráli tři ze čtyř zápasů. Důležité utkání se ukázalo být to předposlední doma s Holešovem, kde mužstvo vybojovalo cennou remízu 33:33.

„Už v půlce podzimu vykrystalizovala na čele tabulky trojice týmů, u kterých se předpokládá, že si to rozdají o celkové vítězství,“ poznamenal Dudek.

Jan Dudek pálí ostrými. Na podzim dal 58 gólů.Zdroj: Ivo Dudek

Bylo jasné, že vzájemná utkání se Vsetínem a Holešovem budou rozhodovat. Karvinští už prohráli ve Vsetíně a další porážku si tedy nemohli dovolit.

S Holešovem jim ale dobře šlo jen úvodních deset minut. „Pak už jsme jen dotahovali a závěr utkání byl velmi dramatický,“ přiblížil Dudek konec zápasu.

Ještě pět minut před koncem prohrávali domácí 25:29 a vše se zdálo být ztracené. Karvinští ale zariskovali s vysunutou osobní obranou, přinutili Holešov k chybám a během dvou minut srovnali na 30:30. „Soupeř z toho byl tak vyplašený, že nám skoro sám házel balony do rukou. Udělali fakt hodně technických chyb, a my toho využili,“ pochvaloval si Dudek.

Akce Deníku Česko zpívá koledy na náměstí Republiky v Havířově.
Městy na Karvinsku zněly koledy. Podívejte se

I v posledních sekundách ale domácí museli dotahovat, sedm sekund před koncem pořád Holešov vedl o branku a Karvinští po oddechovém čase srovnali se závěrečným klaksonem. Remízou tak udrželi Holešov pod sebou a v posledním kole svou pozici potvrdili na palubovce Frýdku-Místku B.

„Tam jsme jeli v okleštěné sestavě a hrálo se prakticky bez obran. Poločas byl 20:20, to vypovídá o všem. Nás pak podržel brankář Wojcik a hlavně díky němu jsme nakonec ty dva body vydřeli,“ ulevilo se Dudkovi.

Miroslav Čavrnoch letí vzduchem vstříc další brance v síti soupeře.Zdroj: Ivo Dudek

On sám získal z průběhu podzimní části velmi dobrý pocit jak z předváděných výkonů, tak z výsledků. „Jsme skvělá parta a neskutečně jsme si sedli. I ten zápas s Holešovem jsme moc chtěli zvládnout, abychom se odvděčili našim příznivcům, kteří nás přišli podpořit ve velkém počtu. Také oni tvoří celou tu naši velkou partu,“ pochvaluje si Jan Dudek.

Tým MHK má na hřišti skoro všechny posty zdvojené, nikdo nevyčnívá. „Táhneme všichni za jeden provaz, makáme jeden za druhého. Střelbu máme rozloženou na celý tým, vždyť v první desítce nejlepších střelců nemáme žádného hráče. Sázíme na kolektivní pojetí, na týmovost,“ vysvětluje Dudek, střelecká opora svého celku.

S takovou náladou a v pozitivní atmosféře se pokusí hráči projet i jarní částí soutěže a dotáhnout své snažení do vítězného konce. Největšími soupeři zůstávají Vsetín a Holešov. „Nikdo asi moc ztrácet nebude. My máme Vsetín doma, ten zápas hodně napoví, ale nejprve k němu musíme dojít. Musíme dál ke každému utkání přistupovat nadoraz a vydat ze sebe maximum, pak by se to mohlo povést,“ zakončil Jan Dudek.

Orlová se raduje. Do tabulky přidala další výhru.
Orlová se veze na vítězné vlně. Uspěla i v Novém Jičíně
Havířov na Vsetín tentokrát těsně nestačil.
Havířov jede po divoké třetí třetině z Lapače s prázdnou