Vynikajícího výsledku dosáhly koncem srpna v Rusku talentované hráčky Beach Volleyballu Karviná Karin Žolnerčíková a Šarlota Svobodová.

Pod vedením trenéra Michala Provazníka se na vrchol sezony dokázaly připravit znamenitě a v evropské konkurenci rozhodně obstály.

Začátek turnaje se odehrál v osmi skupinách po čtyřech párech. Děvčata, která vlastně reprezentovala Českou republiku, obsadila ve své skupině druhé místo, když porazila Rusky Ludkovovou a Kukuškinovou 2:1 a Bělorusky Stankevičovou a Hiržonovou 2:0, ale prohrála se Španělkami Morenovou a Alvarezovou 2:0.

Také v dalším průběhu mistrovství se mladým hráčkám dařilo. Dánky Mellmolleovou a Windeleffovou zdolaly 2:0 na sety, Řekyně Klepkouovou a Matiouovou 2:1 na sety a postoupily do čtvrtfinále.

Tady už nestačily na ukrajinský tandem Lysytsia – Daševska (0:2), ale stále bylo o co hrát, protože v příštím roce proběhne mistrovství světa hráček do 19 let, a na ME se o účast na tomto podniku bojovalo.

Atleti Slavie slaví udržení v lize.
Atleti Havířova se udrželi v první lize

Děvčata ve skupině o 5. až 8. místo zvítězila nad Finkami Vuorinenovou s Prihtiovou 2:0, pak prohrála s domácími Ruskami Movčanovou a Andrejčukovou 0:2, ale celkovým šestým místem si přece jen vybojovala účast na světovém šampionátu juniorek v roce 2018, a to je nebývalý úspěch.

„Je vidět, že se holky pod vedením trenéra Michala Provazníka obrovsky výkonnostně posunuly. Šesté místo je prostě vynikající. Loni byla Karin na ME U18 celkově devátá, a to stále ještě může v této věkové kategorii hrát i příští rok. Holky zaslouží velkou pochvalu,“ uznal předseda BVK Otakar Kotyza.