Setkání sokolů v Roudnici nad Labem se zúčastnilo šest tisíc cvičenců z celé republiky, kteří se představili ve třinácti skladbách. Karvinou reprezentovalo 16 žen ve skladbě Waldemariana a osm mužů ve skladbě Chlapáci III.

„Skladbu Chlapáci cvičili naši muži už loni v červenci na sletě v Praze. Zde ji pouze předvedli," informovala náčelnice odboru všestrannosti Sokola Karviná Marcela Bořutová.

Karvinské ženy nacvičovaly svou skladbu od ledna. „Cvičily ji s náčiním, kterou byla treková hůl," upřesnila Bořutová. A proč název Waldemariana? „To je podle toho, že byla složena ze tří písní Waldemara Matušky," objasnila s úsměvem Bořutová.

Je třeba podotknout, že víkendové počasí v Roudnici sokolům moc nepřálo.

Sobotní sletový den byl nejen ve znamení nácviků a generálek, ale rovněž plánovaným společným výšlapem na památnou horu Říp. Zde bylo také setkání sokolů slavnostně zahájeno.

V neděli se nepřízeň počasí projevila naplno a celý den pršelo. To ale neodradilo cvičence včetně malých dětí od toho, aby svá vystoupení předvedli naplno.

„S vystoupením jsem byla moc spokojená. Všichni byli včas na cvičišti, problémy s ubytováním jsme zvládli s nadhledem," podotkla karvinská náčelnice sokolského odboru všestrannosti.

Přes nepřízeň počasí se setkání sokolů opravdu povedlo a ukázalo, že lidé mají chuť a zájem aktivně pracovat a cvičit v sokolských jednotách.

Příští rok je pro všechny plánováno Sokolské Brno, slet sokolů na Slovensku. „Hlavní motivací je světová gymnaestráda ve Finsku v roce 2015, ale již po prázdninách se seznámíme s navrženou novou skladbou a začneme nacvičovat," informovala závěrem Marcela Bořutová.