Soupeř od jezera Balaton představuje velmi kvalitního soka, neboť disponuje šesti reprezentanty a v kádru má i pět zahraničních akvizic, kterými jsou Rus Jurij Semenov, Chorvat Petar Topič, Bělorus Artur Charvatski, Brazilec Uelington Ferreira da Silva a opora slovenské reprezentace, dvoumetrový Otto Kancel, který si zahrál i Ligu mistrů ve Veszprému.

„Velmi známý je i dlouholetý brankář maďarského národního týmu Nandor Fazekas," připomněl gólmanskou stálici soupeře trenér Karviné Marek Michalisko.

Poté, co si házenkáři Baníku poradili s makedonským Proletem Skopje, byly pro 3. kolo EHF Cupu ve hře dvě varianty. Buď mohli vyfasovat schůdnější soupeře typu izraelského, řeckého či belgického týmu, anebo španělské nebo německé „bomby“ v podobě Logroňa, Granollersu, Magdeburgu, Berlína či dokonce Kielu.

Karvinští (v černém) si nedělali s Makedonci problém.
Baníkovci smetli Prolet a postupují

Vypraví autobusy?

Ani dostat za soupeře kluby z Francouzské riviéry, tedy Aix en Provence (PAUC) či Saint-Raphaël, by nebylo z hlediska atraktivity k zahození, avšak je třeba si uvědomit, že v případě postupu by si karvinští házenkáři zahráli dalších šest velmi kvalitních utkání ve skupinové fázi, které jsou nyní ve hře. A tudíž stojí za pokus zabojovat ve 3. kole spíše proti schůdnějšímu soupeři.

Nakonec z osudí vyplaval maďarský tým, který představuje obě varianty. „Z ekonomického pohledu je to dobrý los, vlastně jeden z nejlepších. Soupeř je v blízké dojezdové vzdálenosti (asi 140 km od Bratislavy – pozn. aut.), takže dokonce uvažujeme i o tom vypravit do Maďarska autobusy s našimi fanoušky,“ prozradil první muž karvinského handbalu, prezident HCB Roman Mucha.

Baníkovci pro 3. kolo EHF Cupu vyfasovali Balatonfüred.Zdroj: Daniel Hojník

Na druhou stranu to není vyloženě schůdný soupeř. Spíš dost kvalitní. S Maďary se baníkovci v evropských pohárech utkají poprvé. Z týmů, které byly ve hře, si Karviná v minulosti zahrála s Kielem, Gudme, Constantou a Winterthurem. „Maďaři disponují silnými kluby. Dostat Szeged nebo Veszprém, to by byl úplně jiný level a patrně bychom neměli šanci, takhle je to podle mě hratelné a zároveň je to výborný soupeř. Maďarská klubová házená má zvuk,“ mínil Mucha.

Souhlasil i trenér Baníku Marek Michalisko. „Je to atraktivní soupeř, těžký, ale ne nehratelný. Určitě se s ním můžeme po sportovní stránce poprat o postup do skupiny,“ dodal Michalisko.

Radnice v Karviné.
V Karviné podepsali koaliční smlouvu

Tam už by Karviná měla garantováno dalších šest kvalitních duelů a v neposlední řadě by i něco vydělala. „Ano, finančně už by to bylo hodně zajímavé,“ uznal Mucha.

Michalisko upozornil, že v minulosti si za Balatonfüred zahrál český reprezentant Stanislav Kašpárek, který od nové sezony působí v Szegedu. Ten tvoří s Veszprémem absolutní maďarskou špičku, hrající pravidelně Ligu mistrů.

„Balatonfüred je spolu s dalšími třemi čtyřmi celky v závěsu za touto dvojicí. Maďarská liga má svou sílu. My jsme ale doufali v to, že podobného soupeře vyfasujeme. Abych řekl pravdu, bylo to mé tajné přání,“ pousmál se Michalisko.

Podle rozpisu by Karviná měla sehrát úvodní zápas v domácím prostředí 18. listopadu. Odveta je na programu o týden později v Balatonfüredu.

Stavba silničního obchvatu Karviné má další zpoždění.
Stavba silničního obchvatu Karviné má další zpoždění
Výstava věnovaná 1. světové válce na Ostravsku je do konce října k vidění v Havířově.
OBRAZEM: Výstava věnovaná 1. světové válce je k vidění v Havířově