Čeští tenisté nevyhráli ani jeden zápas, když v závěrečných nedělních dvouhrách náhradníci Hájek s Dlouhým marně čelili favorizovaným protivníkům.

Domácí bijec Rafael Nadal přehrál ve dvou setech Jana Hájka, který ale předvedl sympatický výkon. Jen dvakrát přišel o svůj servis. V pohodě hrající Nadal se ale zastavit nenechal.

Hájek v nominaci na utkání nahradil českého bojovníka Radka Štěpánka. To ale Nadal neřešil. „Těšil jsem se na něj, ale nevadí. Stále mám hezké vzpomínky na mou premiéru v Davis Cupu v roce 2004, kdy jsem v rozhodujícím utkání právě Radka porazil,“ vybavoval si mladý Španěl.

„Jsem moc rád, že jsem dostal příležitost zahrát si ve finále, i když to bylo už rozhodnuté,“ konstatoval Hájek. S výkonem musel být spokojen. „Je třeba brát v potaz, že jsem hrál proti jednomu z nejlepších hráčů světa a on hraje na antuce famózně,“ uznal Hájek.

Na pátečního přemožitele Radka Štěpánka Davida Ferrera nestačil v posledním utkání finále ani Lukáš Dlouhý. Ferrerovi podlehl 4:6 a 2:6. „Ferrer je jedním z nejlepších antukám světa. Nesehrál jsem špatné utkání,“ byl s uhranými šesti gemy spokojen Lukáš Dlouhý. „Poslední den finále jsem si užil, jsem rád, že jsem dostal důvěru," dodal český deblista.

Španělé tak vyhráli celé utkání jasně 5:0 a nedovolili Čechům ani čestný bod.

Davis Cup – finále:

Španělsko – Česko 5:0

Nadal – Berdych 7:5, 6:0, 6:2

Ferrer – Štěpánek 1:6, 2:6, 6:4, 6:4, 8:6

López, Verdasco – Berdych, Štěpánek 7:6, 7:5, 6:2

Nadal – Hájek 6:3, 6:4

Ferrer – Dlouhý 6:4, 6:2