Hrdina loňského finále proti Španělsku totiž v příštím týdnu podstoupí operaci vyhřezlé ploténky krční páteře. V sestavě kapitána Jaroslava Navrátila ho v Ženevě od 1. do 3. února nahradí Ivo Minář.

Tým oznámil Štěpánkovu neúčast na dnešním setkání s novináři před odletem z Prahy. „Přednější je jeho zdraví a i takhle doufám, že utkání ve Švýcarsku zvládneme,“ řekl Navrátil. „Je to velká ztráta, ale i tak je v našem týmu síla, aby se nám to povedlo zvládnout,“ přidal se Tomáš Berdych v telefonickém vstupu. Světová šestka a čtvrtfinalista Australian Open se k týmu připojí v pondělí.

Do Švýcarska odletěli Lukáš Rosol (75. v pořadí dvouhry ATP), který tak nejspíš dostane premiérově šanci ve dvouhrách DC za nerozhodnutého stavu, dále mladík Jiří Veselý, v minulých týdnech vítěz dvou turnajů kategorie Futures ITF v Izraeli, již zmiňovaný Minář a kapitán Navrátil.

Štěpánek na letišti řekl, že ho neúčast v prvním kole mrzí. „Chtěli jsme pokračovat v tom, co jsme loni zažili a co se nám podařilo, ale bohužel, ten zákrok je nezbytný,“ podotkl Štěpánek, kterému vyhřezlá ploténka tlačí na nerv, takže přestával cítit pravou ruku.

Lékaři původně zvažovali rehabilitaci, ale profesor Pavel Kolář se nakonec rozhodl pro operaci. „Bylo riziko dalšího rozvoje a oslabení horních končetin. Řešení v tomhle radikálním směru je v současné době správné,“ řekl na tiskové konferenci Kolář.

Otazník nad čtyřhrou

Švýcarsko také není v nejsilnějším složení, chybí mu světová dvojka Roger Federer. Jedničkou je sedmnáctý hráč světa Stanislas Wawrinka, který v Melbourne hodně potrápil pozdějšího vítěze Novaka Djokoviće. Spolu s Wawrinkou jsou v týmu Marco Chiudinelli (148. v žebříčku ATP), Henri Laaksonen (291.), Michael Lammer (360.) a Sandro Ehrat (353.).

„Jsme při neúčasti Radka lehce oslabení, ale je to pořád hodně hratelné. Oni jsou bez Rogera (Federera) a nemyslím si, že to je pro nás nemožné. Popereme se s tím a věřím, že na tom budeme po víkendu lépe,“ uvedl Rosol.

Otazník visí nad složením čtyřhry, kterou hrávali v DC Berdych se Štěpánkem a byli velmi úspěšní. Navrátil uvažoval o nominaci deblisty Lukáše Dlouhého, který v minulosti v týmu byl, ale ten je přihlášen na turnaj v Jižní Americe a pozvánku odmítl.

„S deblem musíme počkat na Tomáše (Berdycha), ale optimální složení by bylo podle mě Berdych a Rosol,“ řekl Navrátil. „Čtyřhry hrávám a věřím, že pokud budeme hrát s Tomášem čtyřhru, že to dopadne dobře,“ reagoval na to Rosol.

V Austrálii trápil Štěpánka natažený sval

Čtyřiatřicetiletý Štěpánek naposledy chyběl v Davisově poháru předloni a čeští tenisté pak nečekaně prohráli v prvním kole v Ostravě s Kazachstánem 2:3.

Zdravotní problémy měl Štěpánek od začátku roku. V Austrálii ho nejdříve trápila infekce oka a následně natažený mezižeberní sval. Na Australian Open ale hrál dobře a vypadl v třetím kole s obhájcem titulu Djokovićem.

Češi v listopadu porazili před zaplněnou pražskou O₂ arénou Španělsko 3:2, vítězný bod získal Štěpánek v rozhodující dvouhře s Nicolásem Almagrem. Češi tak zvedli nad hlavu slavnou „salátovou mísu“ poprvé od roku 1980, kdy pod hlavičkou tehdejšího Československa zvítězili Ivan Lendl, Tomáš Šmíd, Pavel Složil a Jan Kodeš.