Konečně se sešly všechny příznivé okolnosti a mládežníci z horolezeckých oddílů Orlové a Karviné mohli vyrazit do rakouského Wolfsbergu ve větším kolektivu. „Ke konci sobotního přesunu jsme zařadili aklimatizaci v lezeckém centru, kde jsme alespoň nasáli atmosféru prostorné, sedmnáct metrů vysoké haly. Ubytování u jezera pod horami bylo také bezchybné. Další den už proběhly závody," informoval vedoucí výpravy Marcel Janoš z Těrlicka.

Vzhledem k množství závodníků byly závody rozděleny na dopolední (mladší sportovci) a odpolední (starší sportovci). „Námi obsazené kategorie U10f a U14f navíc pořadatelé vzhledem k počtu účastníků rozdělili na dvě poloviny a poslali závodníky na dvě různé kvalifikační cesty. Tím organizátoři ušetřili čas a závody nabraly rychlý spád," přibližoval Janoš.

Jeho dcera Markéta Janošová v konkurenci evropských závodnic díky své výšce netopovala jednu z kvalifikačních cest, avšak ve finále opět dolezla do stejného místa jako její vyšší soupeřky. Zaslouženě obsadila čtvrté místo a v celkovém pořadí iRCC 2013 stále vede.

Odpoledne se vydala zúročit svou tréninkovou dřinu i Eliška Adamovská. Obě kvalifikační cesty topla, stejně jako devět dalších soupeřek. Do finále tedy postoupilo deset velmi vyrovnaných závodnic. Adamovská i ve finále vylezla vysoko, ale ne nejvýš. Vyhodnocení nejlepších se protáhlo až do nedělního večera, takže domů dorazila výprava až v pondělí. Někteří šli pak rovnou do práce, jiní zase nešli do školy. Každý, co si zaslouží.

VÝSLEDKY
Dívky do 10 let: 1. Lara Kmoch, 2. Lucija Brkić (obě Chorvatsko), 3. Hana Humerca (Slovinsko), 4. Markéta Janošová (HK Orlová, HO Baník Karviná).
Dívky do 14 let: 1. Viktoria Podolan (Rakousko), 2.-3. Jani Zoraj (Chorvatsko) a Vita Lukan (Slovinsko), …10. Eliška Adamovská (HK Orlová, HO Baník Karviná).