Český pár má na olympijském turnaji v mixu za sebou jen dvě odehraná utkání, neboť v úvodním kole měl volno. Španělská dvojice Muguruza - Nadal do zápasu nenastoupila, a tak Hradecké se Štěpánkem stačila jedna výhra (nad Rumuny Beguovou s Tecauem), aby hráli v Riu o medaile.

O tu nejcennější si ale nezahrají. Po velké bitvě podlehli Češi americkým tenistům Bethanii Mattekové-Sandsové a Jacku Sockovi 4:6 a 6:7. V boji o bronz budou jejich soupeři čtvrtí nasazení Sania Mirza a Rohan Bopanna z Indie.

„Je to škoda, ale teď potřebujeme zmobilizovat síly na poslední zápas na olympiádě a budeme ho chtít skončit vítězně,“ řekl Štěpánek po prohře s americkým párem a směrem k boji o bronz. „Síly ještě posbírám a porveme se o placku. Jsme tady kvůli tomu, abychom ještě něco pro Česko vydolovali,“ dodala Hradecká.

Český tenis už v Riu získal dvě bronzové medaile. Ve dvouhře skončila třetí Petra Kvitová a ve čtyřhře vyhrály český duel o bronz Barbora Strýcová s Lucií Šafářovou. Třetí bronz můžou přidat Štěpánek s Hradeckou. "Doba bronzová by v tenhle moment byla velmi krásná," usmál se sedmatřicetiletý Štěpánek.

Hradecká už o jeden bronz v Riu hrála, ale s indisponovanou Andreou Hlaváčkovou prohrály duel o třetí místo s Šafářovou a Strýcovou. „Mix beru jako druhý pokus o bronz a doufám, že budeme mít víc štěstí,“ řekla Hradecká.

První set semifinálového zápasu mixu rozhodl americký brejk za stavu 1:1. V druhém šli Američané rovněž do trháku, ale čeští tenisté dokázali vyrovnat na 4:4 a dovést sadu do tiebreaku. V tom ale uhráli první čtyři míče jejich soupeři, dostali se do vedení 6:2 a proměnili druhý mečbol.

„Bylo to vyrovnané, oba sety o pár míčích. Měl jsem pocit, že v nejdůležitějších míčích měla Mattek trochu štěstí na raketě,“ komentoval zápas Štěpánek. Nepříjemný byl podle něj Sockův forhend. „Těžko se předvídá, kam letí. Někdy mám pocit, že ani on sám neví, kam se mu balon zatočí,“ zasmál se český hráč.

Teď se musí Češi rychle oklepat, za pár hodin je totiž čeká duel o bronz. Indka Sania Mirza je světová deblová jednička a Rohan Bopanna desítka. „Oba hrají hodně agresivně, rychle a my se budeme snažit využívat sílu jejich úderů. Řeknu to jednoduše: budeme se snažit vyhrát poslední bod,“ nedělal si Štěpánek těžkou hlavu s taktikou.

Finále mixu bude americkou záležitostí, Mattek-Sands a Sock se o zlato utkají s Venus Williamsovou a Rajeevem Ramem. Williamsová může vyhrát olympiádu popáté: tři triumfy má už z ženské čtyřhry s mladší sestrou Serenou, a v Sydney 2000 ovládla dokonce dvouhru.