Radek Štěpánek zvládl v Bělehradu ve čtyřech setech úvodní duel nad Viktorem Troickým 4:6, 6:2, 6:4 a 6:4, pak ale prohrál Tomáš Berdych s nabuzeným Jankem Tipsarevićem 5:7, 2:6, 6:2 a 6:7.

Troicki nahradil srbskou jedničku Novaka Djokoviće, kterého vyřadily žaludeční problémy. A začal proti Štěpánkovi dobře. Snadno prorazil hned jeho první podání a sám byl na servisu téměř bezchybný. Pak se Štěpánek zlepšil, ale sadu už nezachránil a prohrál 4:6.

Pak ale nastal obrat. Štěpánek si držel své podání, pak konečně prolomil Troického servis a ujal se vedení 3:0. V osmé hře za stavu 5:2 sebral Srbovi podání znovu a srovnal zápas na 1:1 na sety. Skvěle se pohyboval.

Třetí sada byla velmi vyrovnaná, Troicki se zvedl, avšak závěr setu nezvládl. Podával za stavu 4:5 a podepsala se na něm nervozita. Karvinský rodák mu gem sebral a vedl 2:1 na sety.

Ve čtvrté sadě ztratil sice za stavu 2:2 servis, ale bleskově se oklepal, Troickému oplatil stejnou mincí a Srb opět nezvládl koncovku. Znovu za stavu 4:5 neudržel při vlastním podání nervy na uzdě a výborně hrající Štěpánek rozhodl. „Je to takový dárek pro Tomáše,“ pronesl po utkání na adresu parťáka, který v pátek slavil pětadvacáté narozeniny.

Jenže Berdych Štěpánkovu snahu nezužitkoval. V prvním setu se rval s Tipsarevičem něco málo přes hodinu. Agresivní a emocemi nabitý Srb se ukazoval v dobrém světle a dělal sedmému hráči světa velké potíže. Sadu nakonec vyhrál 7:5 a zhurta rozjel i tu druhou.

Dobře podával, útočil na síti a byl odvážnější. Vyhrál 6:2 a zklamaný Berdych zamířil za doprovodu ostatních členů týmu do šaten.

Co se tam dělo, zůstává zahaleno tajemstvím, jisté je, že na kurt se vrátil úplně jiný Berdych. Začal soupeře přehrávat, získával důležité míče. Dvakrát prolomil Tipsarevićovo podání a získal set stejným poměrem, jakým druhý prohrál.

Čtvrtá sada se stala velkou bitvou. Dospěla do tiebreaku, kde měl navrch Tipsarević a srovnal semifinále na 1:1.