Havířov ve vyřazovací části narazí na soupeře z nejtěžší kategorie. Pražské El Niňo je letos nejžhavějším adeptem na celkový triumf v extralize. „Bude těžké na ně něco vymyslet,“ přiznává trenér havířovského Baníku Kamil Koutný.

Jediným hráčem, který v aktuální formě dokáže porážet i ty nejlepší extraligové stolní tenisty, je havířovský Petr David. „Dokázal by to i Špánik, ale to by musel mít opravdu mimořádnou formu. Zato oni mají celý tým ohromně silný,“ dodal trenér Baníku.

Série se hraje na dva vítězné zápasy. Začíná se 29. dubna v Praze a odveta se hraje prvního května v Havířově, případný třetí duel je na programu o dva dny později opět na půdě El Niňa. „Kdyby nám vyšlo úplně všechno, tak je v jednom zápase můžeme překvapit. Ale vyhrát dvakrát? To nevím,“ uvědomuje si Koutný velkou sílu soupeře.

Orlovští šachisté zakončili sezonu vítězstvím.
Šachisté Orlové končili sezonu vítězně

Drama se šťastným koncem

V předposledním utkání soutěže odehrál Havířov derby zápas proti týmu TJ Ostrava. O body se bojovalo dlouho, hrálo se dokonce déle než čtyři hodiny. Domácí nakonec byli šťastnější a zvítězili 4:3. „Byly to nervy až do konce,“ přiznal Koutný.

Dva smolné zápasy odehrál havířovský Bako. „Byl hodně ustrašený, jako by se bál vítězství,“ komentoval jeho výkon trenér. Dva důležité body naopak přinesl Baníku zkušený David a z výhry se radoval i Špánik, jenž v klíčové bitvě udolal 3:2 Bindače a poslal zápas do závěrečné čtyřhry. „Odvracel i mečbol, měl trochu štěstí, ale odehrál to velmi dobře,“ vrátil se k důležitému utkání Koutný.

Ve čtyřhře už David se Špánikem dominovali a zajistili domácím důležité vítězství. „Ve čtyřhře jsme si na ně věřili, jsme v ní silní a to se v zápase ukázalo,“ dodal kouč Baníku.

Poslední zápas základní části Havířovu nevyšel.Zdroj: Michal Polák

Prohra a potvrzení osmého místa

Stolní tenisté SKST se tak potřebovali odlepit z osmého místa, jenže k tomu museli vyhrát nad DTJ Hradec Králové za 4 body (tedy výsledkem 4:0, 4:1 nebo 4:2). A to se nepovedlo.

Havířovští chtěli bojovat o co nejlepší výsledek, zápas jim ale nevyšel. Jediné dva body uhrála domácí jednička David, který porazil jak Olejníka, tak Koblížka. Nikdo další se k němu ale nepřidal.

Albrechtice (v modrém) doma přetlačily Orlovou 3:2.
OBRAZEM: Albrechtice přetlačily v derby Orlovou

Počítalo se s body proti Palkovskému, jenže jak Špánik, tak Čihák na něj nestačili. „Bylo to velké zklamání, ale byli bez šance,“ uvedl Koutný.

V závěrečném utkání nastoupil mladý Bako proti Olejníkovi, prohrál však 0:3 a hosté celý zápas vyhráli 4:2. „Kromě zápasů Davida jsme vše jasně prohráli,“ mrzl vývoj zápasu Koutného, který tak může začít připravovat svůj tým na pražské El Niňo.

VÝSLEDKY

Baník Havířov – TJ Ostrava 4:3

Body: David 2,5, Špánik 1,5 – Martinko 2, Sadílek

Baník Havířov – DTJ Hradec Králové 2:4

Body: David 2 – Palkovský 2, Koblížek, Olejník

V Havířově nebude pokračovat mimo jiné Marek Haas (v popředí).
Změny v Havířově. Končí Gřeš, Haas i Bláha
Okresní derby o udržení v první florbalové lize je dramatické.
Slovan využil výhody domácího prostředí