Pavel Maslák se stal potřetí za sebou halovým mistrem Evropy v běhu na 400 metrů. Třetí titul z kontinentálního šampionátu pod střechou získal jako první běžec v historii a potvrdil pět let trvající neporazitelnost na této trati v hale. Dvojnásobný halový mistr světa v Bělehradu zvítězil v nejlepším evropském čase roku 45,77 sekundy.

Maslák završil hvězdnou půlhodinu českého týmu. Před ním získali stříbrné medaile čtvrtkařka Zuzana Hejnová a koulař Pavel Staněk, bronzem zkompletoval dnešní sbírku Filip Sasínek v běhu na 1500 metrů.

Pro třetí evropský titul si Maslák doběhl s bezpečným náskokem a jako jediný se dostal pod 46 sekund. Polák Rafal Omelko byl druhý za 46,08. bronz získal Nizozemec Liemarvin Bonevacia, s kterým Maslák musel tvrdě bojovat po seběhu k vnitřní dráze o první místo. Na protilehlé rovince se ale český rekordman ujal vedení a soupeřům už nedal šanci.

Zuzana Hejnová je vicemistryní Evropy

Zuzana Hejnová vybojovala na halovém mistrovství Evropy stříbrnou medaili v běhu na 400 metrů. V bělehradském finále ji porazila jen Floria Gueiová z Francie, jež zvítězila v osobním rekordu 51,90 sekundy. Dvojnásobná mistryně světa na trati 400 metrů překážek Hejnová za ní zaostala o 52 setin.

Třetí skončila Polka Justyna Swietá, jež s Hejnovou prohrála o jednu desetinu. Hlavní favoritka Léa Sprungerová ze Švýcarska po rychle rozběhnutém závodě odpadla a skončila pátá.

Gueiová se v pátek podílela na ošklivém pádu jiné české reprezentantky Denisy Rosolové v rozběhu a původně byla ze soutěže diskvalifikována. Postup do semifinále slavila až po protestu francouzské výpravy.

Nenechte si ujít: VIDEO: Rosolová je po ošklivém pádu v pořádku, vnitřní zranění nemá

Koulař Staněk získal v osobním rekordu evropské stříbro

Koulař Tomáš Staněk se stal v Bělehradu halovým vicemistrem Evropy v osobním rekordu 21,43 metru. Český vrhač prohrál jen s polským talentem Konradem Bukowieckým, který se výkonem 21,97 posunul do čela letošních světových tabulek. Ladislavu Prášilovi stačilo 20,73 metru z první série na šesté místo.

Staněk, který před šampionátem laboroval se zraněním třísla, porazil německého obhájce prvenství a dosavadního lídra evropských tabulek Davida Storla. Německý favorit s českým reprezentantem prohrál o 13 centimetrů.

Staňkovi, který vybojoval první velkou medaili, se životní vrh povedl v páté sérii. Těsně předtím ho z průběžného třetího místa odsunul Chorvat Stipe Žunič, který byl nakonec výkonem 21,06 až pátý.

Sasínek zastoupil Holušu a získal v Bělehradu bronz

Filip Sasínek získal v 21 letech bronzovou medaili z halového mistrovství Evropy v běhu na 1500 metrů. Český talent na šampionátu v Bělehradu nečekaně zastoupil národního rekordmana Jakuba Holušu, který nemohl kvůli zranění obhajovat titul z Prahy.

Závod vyhrál v čase 3:44,82 minuty Polák Marcin Lewandowski, který před dvěma lety v české metropoli triumfoval na osmistovce. Sasínka porazil už jen Kalle Berglund ze Švédska, za kterým český reprezentant výkonem 3:45,89 minuty zaostal o 33 setin.