Podobně jako v posledních třinácti letech odjeli reprezentovat město i kraj na tradiční European Open Cup IBF for Juniors & Seniors.

Díky dotaci na sportovní činnost poskytnutou z rozpočtu statutárního města Karviné jeli otestovat univerzálnost karvinských juniorů ve všech vypsaných disciplínách - kata, kickbox i sebeobraně.

Tým hlavního instruktora Jaroslava Szwedy tvořilo pět juniorských borců, kteří jsou další generací odchovanou karvinským klubem s tradicí sahající do roku 1995.

„Při současném počtu deseti juniorů, z toho dvou nováčků, jsme během necelých tří let vychovali borce, kteří na mezinárodní scéně permanentně sbírají medailová umístění na mezinárodních turnajích. V klubu totiž nesázíme na masovou základnu, ani na práci s talentovanou mládeží, ale na individuální přístup ke všem, kdo v klubu pracuje. Hlavně univerzálnost a tradiční výcvik dává mladým bojovníkům solidní základy pro jejich vývoj a profilaci v oblasti bojových umění," vysvětluje Szweda.

Ihned po zahajovacím ceremoniálu začalo soutěžení pro bratry Filipa a Denise Filipkovy. Asi nejvíce potěšil výkon Denise v disciplíně kata, kde se svými 11 lety porážel i patnáctileté ostřílenější borce s hnědými pásy a to je sám držitelem teprve oranžového pásu. Z celkem třiceti soupeřů si Denis vybojoval stříbrnou medaili! Jeho dvojče Filip se nenechal zahanbit a v kategorii zvířecích kata si stylem tygra vybojoval rovněž stříbro. Spolu s Janem Vláškem ještě jako trojice přidali pěkné třetí místo v disciplíně synchron kata.

V disciplíně duál systém, což je demonstrace sebeobranných situací dvojici závodníků a každý z nich má za úkol ubránit se čtyřem útokům se dvojčata Denis a Filip Filipkovi umístila na solidním třetím místě.

V semikontaktu startovali všichni karvinští borci. David Kormanec ve své váhovce do 55 kg postoupil až do čtvrtfinále, kde ale podlehl dynamickému reprezentantovi karate z Ukrajiny. David Juchelka si v kategorii do 50 kg vybojoval pěkné třetí místo.

Jan Vlášek si díky dobré defenzivní taktice ohlídal ostřílenější a agresivnější soupeře a díky solidní práci a načasování svých kopů je vybodoval. Odvezl si tak za semikontakt (váha do 45 kg) bronzovou medaili. Z dvojčat Filipkových se v zápase lépe vedlo Filipovi, který pod vedením zkušeného taktika, několikanásobného mistra Evropy instruktora Marka Szwedy hladce postoupil až do finále, kde podlehl až po dvojím prodloužení o jeden bod polskému borci.

Vážení čtenáři, Deník na svém webu nezveřejňuje celý obsah novin a celé znění všech článků. Ucelené zpravodajství z regionu, České republiky i zahraničí, kultury a sportu, a také rubriky zábavy, osobní inzerce nebo speciální přílohy najdete v tištěném vydání Vašeho deníku nebo ve zlevněné předplacené internetové verzi. Aplikaci e-paper najdete ve spodní části těchto webových stránek. Deník v plném znění takto můžete po připojení číst kdykoliv a kdekoliv na počítači nebo mobilním zařízení. Stránky i jednotlivé články můžete tisknout nebo archivovat.