ZŠ a MŠ Těrlicko přihlásila Markétu do soutěže Talent roku 2013, kterou již třetím rokem vyhlašuje Asociace amatérských sportů České republiky (AAS ČR). Během dvou uplynulých ročníků se do projektu zapojilo kolem 54 tisíc dětí z více než 1 700 škol.

S cílem přiblížit se co nejvíce mladé generaci byla za hlavní komunikační kanál zvolena sociální síť Facebook a vítězkami projektu, zaměřeného na rozšíření zdravého životního stylu dětí na základních školách, se staly dvě mladé sportovkyně Andrea Heřmánková a Markéta Janošová, které vybrala z osmi finalistů porota, v jejímž čele stála mistryně světa ve sjezdovém lyžování Šárka Strachová.

Janošovou, žačku 3. třídy z Těrlicka, přihlásil do soutěže ředitel základní a mateřské školy Vladimír Balajka. Dobře věděl, že má výjimečný talent ve sportovním lezení na obtížnost, ale věnuje se také celé řadě jiných sportovních aktivit.

„Zkouším běh, cyklistiku, lyžování, bruslení, plavání a tanec," popsala devítiletá Markétka, členka horolezeckého oddílu Baníku Karviná. „Z postupu do finále jsem byla hrooozně překvapená. Všichni mí říkají, že jsem malá, ale šikovná. Moc si toho vážím," smála se na molu v loděnici Slavie na pražském Smíchově, kde společně s vítězkou starší kategorie – Andreou Heřmánkovou z Horní Plané, veslovala po Vltavě s olympijskou vítězkou Mirkou Knapkovou a předsedou Českého olympijského výboru Jiřím Kejvalem, s nimiž se v rámci propagace celého projektu jako vítězka ankety setkala.


Vážení čtenáři, Deník na svém webu nezveřejňuje celý obsah novin a celé znění všech článků. Ucelené zpravodajství z regionu, České republiky i zahraničí, kultury a sportu, a také rubriky zábavy, osobní inzerce nebo speciální přílohy najdete v tištěném vydání Vašeho deníku nebo ve zlevněné předplacené internetové verzi. Aplikaci e-paper najdete ve spodní části těchto webových stránek. Deník v plném znění takto můžete po připojení číst kdykoliv a kdekoliv na počítači nebo mobilním zařízení. Stránky i jednotlivé články můžete tisknout nebo archivovat.