To se v posledních letech pravidelně konalo v Praze a bylo i mezinárodní, letos se však přemístilo na půdu havířovského Baníku.

Soutěžilo se v osmi kategoriích a regionální vzpěrači potvrdili, že patří k absolutní domácí špičce. Domácí Havířov bral jedno zlato, Horní Suchá také a nejúspěšnější byl Bohumín. Bral hned tři prvenství.

„Škoda, že kvůli zranění nepřijel Jiří Orság,“ uvedl předseda pořádajícího oddílu Dalibor Klimša. I bez nejlepšího českého vzpěrače současnosti ale byly v hale Milana Romana k vidění velmi dobré výsledky.

Martin Pastornický prodloužil v Karviné smlouvu.
Martin Pastornický prodloužil

O ty se postaral například František Polák z Horní Suché, který v kategorii do 62 kilogramů vytvořil celkovým výkonem 244 kilogramů (109 v trhu a 135 v nadhozu) nový národní rekord. Polákovi parťáci z Horní Suché v této kategorii Štěpán Zbořil a Patrik Baláž obsadili třetí a čtvrté místo, druhý pak skončil Nikolas Brezina z Havířova.

Mezi muži do 56 kg skončil druhý Matěj Moskál, ve váze do 69 kg také druhý Ludvík Matik a v kategorii do 85 kilo třetí Martin Štreichl, všichni z Horní Suché.

V hlavní kategorii mužů, v supertěžké váze nad 105 kilogramů uspěl domácí Patrik Krywult. „Spokojený jsem ale jen z padesáti procent. Trh mi vyšel, ale nadhoz kvůli loňskému zranění nebyl takový, jaký jsem si představoval,“ uvedl. „První místo je však pochopitelně skvělé,“ dodal vzpěrač, který potvrdil roli favorita.

Trenér Roman Nádvorník se diví svému konci u karvinského týmu. A není sám.
Glosa Martina Ruščina: Nádvorník měl vydržet

Jediný soutěžící

Kuriózní situace nastala v kategorii mužů do 105 kilogramů, ve které startoval jediný vzpěrač – Jiří Gasior z Bohumína, jenž si tak logicky došel pro zlatou medaili. „Taktizuje se a závodníci utekli do nižšíchi vyšších kategorií,“ vysvětlil Klimša.

Oddíl Bonatrans Bohumín slavil úspěch také v kategorii mužů do 94 kilogramů, kterou ovládl loňský šampion Petr Sedláček. „Ale bylo to těsné. Třetí pokus v trhu se mi totiž moc nepovedl. Zato mi vyšel nadhoz, už by se tam nevešlo ani kilo,“ přiznal Sedláček, jenž svedl boj s holešovským Josefem Kolářem. „Je mladší a má asi větší sílu. Kdyby to lépe trefil, tak by asi vyhrál,“ uznal vzpěrač z Bohumína, který by příštím rokem chtěl zaútočit na hattrick.

Jeho kolega Jakub Barteček v této kategoriiobsadil nepopulární čtvrté místo.

Zlatou medaili v kategorii žen do 58 kilogramů získala i bohumínská vzpěračka Monika Gavlovská.

Bohumínský klub vyslal do boje i další děvčata, na medaili ale nedosáhla.

Karvinští (v zeleném) těsně nestačili na maďarský Balatonfüred.
Lekce maďarštiny pro pokročilé
V Bohumíně proběhlo finále Miss Karkulka 2018. Z vítězství se radovala osmnáctiletá Terezie Jastrzembská z Karviné, studentka Střední školy Bohumín.
Letošní Miss Karkulku ovládly dívky z Karviné