Marek Michalisko je nyní jedním z nich. Navázal tak na lidi přímo spjaté s karvinským handbalem, jako byli Oldřich Spáčil, Dušan Růža či Jaroslav Hudeček, kteří už podobně opojné pocity zažili dříve.

Nebylo divu, že bezprostředně po čtvrtém finálovém utkání se Marek Michalisko cítil téměř až blaženě. „Má smysl se tomu věnovat. Pro tohle určitě. Je to největší úspěch mé kariéry. Teď se to ve mně všechno mísí. Jsem prostě nesmírně šťastný, že jsme to dokázali,“ vypravil ze sebe bezprostředně po zápase v Plzni.

Karvinští (v zeleném) prohráli v Plzni o gól a v neděli si střihnou repete.
Baníkovci neuspěli v Plzni, pokračuje se v neděli

Opět to podle něj byl obrovsky těžký zápas. „Od první do poslední minuty se to tahalo, byl to boj. Na startu jsme sice vedli o čtyři branky, ale Plzeň to pak dorovnala a bylo to už jenom o gól, nebo o dva. Čekali jsme úplně stejné nervy jako v předešlých zápasech. Zase to dospělo do vyrovnané koncovky, kterou jsme na rozdíl od soboty už ustáli. O ten jeden gól jsme byli šťastnější,“ ulevilo se mu po rozhodující výhře 30:29. Stejným výsledkem Karviná v sobotu prohrála. Ani to ale hráče nenahlodalo. Dál věřili, že jsou schopni v Plzni vyhrát.

Házenkáři Karviné s pohárem pro mistry republiky.
Házenkáři to dokázali! Jsou mistry republiky!

„Samozřejmě. Sobotní porážka neměla na kluky žádný dopad. Mužstvo jednoznačně ukázalo vnitřní sílu. Věděli jsme, že na ně herně máme a že se nám může povést vyhrát už v Plzni, což se potvrdilo,“ byl Michalisko rád, že se nemusí hrát pátý rozhodující zápas v Karviné.

Úspěch všech

Zlato z nejvyšší soutěže, které dokázal s týmem do slezské házenkářské bašty vrátit, označil za úspěch všech lidí, kteří se kolem karvinské házené pohybují. Osobní zásluhy si sympaticky odmítl přisvojit.

„Je to samozřejmě největší úspěch mé kariéry, ale není to moje zásluha. Podílel se na tom celý klub. Mužstvo je jen špička ledovce, která je nejvíc vidět. My teď máme v klubu perfektní zázemí a vytvořené podmínky pro to, abychom se zlepšovali. Když chcete v kolektivním sportu něčeho dosáhnout, musí celé to klubové soukolí pracovat na jedničku. Každý si musí odvést svůj díl. Pak je šance,“ přidává svůj názor.

Lukáš Budínský (vpravo) se snaží vyzrát na Václava Procházku v derby Karviná - Baník.
Derby bez vítěze. Rozhodne se v posledním kole

Ocenil i fanouškovskou základnu Baníku. „Ve finále nám fandové ohromně pomohli. Vyjeli s námi do Plzně, patří jim velký dík. Ale nejen jim, i těm, kteří nás v závěru sezony podporovali a začali na házenou ve městě zase chodit. Kluci to na hřišti vnímají. Podpora diváků je pro nás velice důležitá,“ ujistil Michalisko, který s týmem tak trochu předběhl původní plány stále budovaného mužstva.

„Měli jsme nějakou vizi na další sezony, ale podařilo se to už nyní, takže je to takový příjemný bonus před další prací. Pevně věřím, že jdeme po správné cestě,“ zakončil trenér zlatých házenkářů.

Úspěšná výprava karvinských boxerů. Josef Slepčík (zcela vpravo) má bronz, vedle něj zlatý Ladislav Plachetka a v červeném taktéž mistr republiky Alexandr Illek.
Boxeři Baníku byli mimořádně úspěšní