Finále se konalo v Havířově, přestože ve městě nyní nefunguje cyklotrialový klub, který by se pořadatelství ujal. Trať proto připravili zástupci ostatních klubů z celé republiky. Ti havířovský park oceňují natolik, že se jim vyplatí přijet připravit trať na „cizím". V Havířově tak uspořádali rozhodující finálový závod pětidílného seriálu.

Zdroj: Youtube

Trialpark má čtyři sekce, které se pro různé závody a výkonnostní kategorie dělí na menší podsekce. Pro nedělní závody organizátoři vytvořili šest sekcí. Překážky tvoří kameny, klády, trámy nebo betonové skruže.

„V Havířově závodíme rádi, protože město tady vybudovalo trialpark, který je svým způsobem unikátní, protože většinou jsou takové trialparky ve správě klubů, kdežto tady se o to stará město. Bohužel, přímo v Havířově momentálně trialový klub není, což je nám líto. Ten areál je ale tak dobrý, že my ty závody tady pořádáme výjezdově mimo vlastní hřiště," vysvětlil Radek Janka z pořádajícího Biketrial klubu Olomouc.

Cyklotrialové hry jsou určeny pro mladé závodníky. Ti svedli vyrovnané souboje, kdy při rovnosti bodů rozhodovaly sekundy.

„Přijelo zhruba šest desítek jezdců ve věku od 6 do 16 let, a to z Česka, Slovenska a Polska. Zařazeni jsou do kategorie podle věku. Úkolem jezdců je projet překážkovou trať podle očíslovaných branek, kdy nesmí získat trestné body za šlápnutí na zem nebo dotknutí překážky," dodal Janka.

Spokojení byli také závodníci. „Jsem ze slovenského Popradu. Trial jezdím od letošního dubna. Vždycky jsem chtěl mít trialové kolo, na kterém se dá skákat. Jsem rád, že jsem mohl přijet a těchto závodů se zúčastnit. Trať hodnotím jako středně těžké," řekl slovenský jezdec.

Výsledky závodů