Tři dny, tři triatlony, tři různá místa. To je unikátní triatlonový etapový závod, který se koná v Havířově a jeho okolí. Po loňském úspěšném prvním ročníku bude letos na startu téměř stovka startujících. Můžeme se těšit na závodníky z Polska, Slovenska a Nizozemska. Na startu nebude chybět česká triatlonová hvězda David Jílek.

Termín této triatlonové série připadá na tento víkend - 9. až 11. srpna. Do názvu celého závodu, který nově zní Nanosilver Epic3Challenge, se promítá spojení s novým hlavním partnerem. „Epic3Challenge je sice mladým závodem, ale věříme v jeho unikátnost, která může v budoucnu na start přitáhnout skutečně zajímavé tváře,“ uvádí autor myšlenky a hlavní pořadatel Lumír Hlaváč.

Následky exploze plynu v Karviné.
Muž z Karviné měl v bytě pustit plyn. Výbuch zranil jeho i další lidi

A že si tato akce začíná získávat své jméno na triatlonové mapě, potvrzují i jména na startovní listině. Mezi největší hvězdy bude patřit David Jílek, aktuálně čtvrtý z víkendového Slovakmana. Partnerem závodu je samotný Petr Vabroušek.

Jedním z hlavních adeptů na vítězství je Petr Kopřiva, loni na E3CH třetí a na podzim účastník nejslavnějšího Ironman závodu planety na Havaji. Dalším žhavým favoritem je pak Jakub Powada, vítěz loňské Havířovské desítky, běžeckého závodu z dílny stejných organizátorů.

Mezi startujícími figuruje také Jaroslav Hýzl, kterému se zase podařilo vybojovat kvalifikaci na Havaj letos, kde půjde o jeho již sedmý start.

Triatlonisté se sejdou v Havířově a Těrlicku. Děti si zazávodí aquatlon v Albrechticích.Zdroj: Libor Běčák

Více starty se v ČR může pochlubit jen legendární Petr Vabroušek. Představí se také prakticky kompletní sestava domácího triatlonového oddílu SK FUGA. Silná konkurence je tedy zajištěna, proto by příznivci kvalitního triatlonu neměli sedět doma. 

„Máme ambici být skutečně unikátním závodem evropského formátu, na který se budou sjíždět závodníci z celé Evropy. Již letos máme velký zájem z řad polských závodníků, startovat budou i triatleti ze Slovenska či Nizozemska. Nakročeno snad tedy máme dobře,“ přibližuje Hlaváč a zve fanoušky, ať si přijdou užít tento triatlonový svátek a vytvořit závodníkům tu pravou atmosféru.

Karin Žolnerčíková má za sebou další letní turnaje.
Beachvolejbalistky v létě nezahálejí

Jaký bude průběh celé série?

Závod začíná v pátek v 17 hodin časovkou na havířovském letním koupališti. Tratě pro první závodní den jsou 400 m plavání, 15 km cyklistiky a 4 km běhu.

Sobotní závodní den se přesouvá na Těrlickou přehradu, kde se hromadně startuje na vzdálenostech 750 m pro plavání, 22 km pro cyklistiku a 6 km běhu.

V sobotu v 9 hodin se před závodem dospělých v rámci E3CH KIDZ uskuteční tradiční Dětský albrechtický aquatlon, který je kombinací plavání a běhu. Je tedy ideálním začátkem pro budoucí triatlonové hvězdy.

Pronásledování ujíždějícího řidiče.
VIDEO: Policie hledá svědky nebezpečné automobilové honičky

„Stejně jako ve světě, tak i ve Slezsku nezapomínáme na děti, v nich se totiž skrývá budoucnost triatlonu. Dětský závod je vždy vítaným zpestřením pro závodníky, kteří ze závodění mohou vytvořit zábavu pro celou rodinu,“ říká Hlaváč. Pořadatelé by již příští rok dětský triatlon rádi rozšířili i do dalších dní celé série.

Sobotní závod nese podtitul Albrechtický triatlon a je otevřený i pro závodníky, kteří chtějí závodit jen jeden den. Jeho tradice spadá již do roku 2008 a je předchůdcem celého Epic3Challenge.

Nedělní finále zůstává na Těrlické přehradě a startovat se bude Gundersenovou metodou na základě součtu dosažených časů z pátečního a sobotního závodu. Specialitou nedělního finále je přeběh z plavecké části do depa v Albrechticích v délce 1,5 km. Závodí se na tratích 1 km plavání, 30 km cyklistiky a 9 km běhu. Vítěz nedělní stíhačky se stává i celkovým vítězem Nanosilver Epic3Challenge.

Házenkáři Karviné (v zeleném Juri Gromyko) pokračují v přípravě na nový ročník extraligy.
Baníkovci pokračují v přípravě, porazili Drážďany
Karvinská hornické nemocnice.
Hornická nemocnice získala ocenění