Česká basketbalová federace (ČBF) už Karviné zaslala dopis, ve kterém jí schvaluje statut sportovního střediska mládeže.

V systému basketbalové přípravy mládeže existují 
v České republice i vyšší vrcholová střediska jako jsou Nymburk či Pardubice, nicméně i toto začlenění do celorepublikového systému práce s mládeží má pro Karvinou velký význam.

„Pro mě osobně je to stejně hodnotné, jako když jsme před časem vyhráli s týmem U20 dvakrát titul mistrů republiky (2009, 2010), či postup do druhé ligy mužů," přiznal předseda basketbalového hnutí ve městě Roman Hamrus.

Jak dodal, schválený statut je pro klub obrovským úspěchem a oceněním dlouhodobé a koncepční práce trenérů.

Práce s dětmi a mládežníky patří v Karviné k nejlepším v kraji.Zdroj: Ivo Dudek

Jelikož jde o státem dotovanou podporu, přinese to basketbalu v Karviné do budoucna i finanční výhody. „Pro začátek vcelku malé, ale za pár let určitě vyšší, protože za vychované hráče pro vyšší soutěže bychom měli dostávat nějaké finanční prostředky. O ty finance ale až tolik nejde, budou představovat pouze zlomek našeho rozpočtu, důležitější je, že toto rozhodnutí pro nás znamená výrazně stabilizující prvek do dlouhodobé práce výchovy mládeže," připomíná Hamrus. Už nyní eviduje klub zvýšený zájem dětí o basketbal a toto rozhodnutí by mohlo sportu v Karviné ještě více prospět.

Nesmírně důležitá v této věci je trvalá spolupráce na platformě škola – sportovní klub, která právě u basketbalu funguje v Karviné výtečně, neboť oddíl TJ Sokol je již deset let výrazně propojen provozně i personálně se Základní školou Majakovského, což je ale vcelku logické, neboť ředitelem školy je právě Hamrus, což představuje ideální spojení.

Práce s dětmi a mládežníky patří v Karviné k nejlepším v kraji.Zdroj: Ivo Dudek

I když statutární město Karviná nemělo na celý proces udělení sportovního střediska žádný přímý vliv, bez jeho dlouhodobé finanční podpory a také podpory řady místních firem, by se košíkové v Karviné dýchalo podstatně hůř.
„I proto náleží velký dík našim partnerům, kteří basketbal finančně podporují. Udělení statutu je pro nás velkou motivací do další práce, ať už pro trenéry, tak pro všechny naše hráče," uzavřel Roman Hamrus.