Protože se na stejném místě uskuteční o prázdninách klasická Petrovická kotlina – součást domácího mistrovství republiky –, dá se předpokládat větší účast motokrosařů jezdících seriál domácího šampionátu, hlavně těch moravských.

Přebor Moravy měl mít původně na programu již třetí závod, ale ten druhý v Dlouhé Loučce se neuskutečnil z důvodu málokdy vídané záležitosti – nepřipravené trati. „Přijeli jsme na závody, ale byla taková prašnost, že jsme to po trénincích zabalili," vysvětlil Jindřich Hrabica, odchovanec petrovického motokrosu, který se letos poprvé objevil i ve třídě Veterán. „Letí to, no," pousmál se v dubnu čtyřicetiletý Hrabica, jehož budou moci příznivci vidět v akci právě v neděli.

Zatím si vede v seriálu slušně, i když je odjet teprve první závod z devíti. „V Přerově jsem dojel druhý za Žeravou a druhý jsem i v té třídě veterán. Zatím ještě stále závodím v otevřené třídě MX1, kde mám přece jen pořád vyšší ambice. Veteráni mi slouží hlavně k rozježdění a obeznámení se s tratí, protože vždycky jedou před hlavními kategoriemi," objasňuje Hrabica, který chce letos Moravu jezdit pravidelně.

Domácí počítají s tím, že společně s polskými jezdci, kteří to mají do Petrovic blízko, se na závodech představí kolem 180 motokrosařů.

Přebor Moravy je jako obvykle pořádán pro kategorie hobby, děti se stroji do 60 a 80 ccm, juniory, MX2 do 250 ccm, MX1 a veterány. Kategorií je tedy dost, takže diváci si určitě přijdou na své. Tréninky začínají v neděli v 8 hodin, samotné závody vypuknou ve 12.30. Pořadatelé doporučují divákům přijet raději s několikaminutovým předstihem.

Vzhledem ke zkušenostem organizačního štábu se jezdci nemusí obávat něčeho podobného jako v Dlouhé Loučce. „Kropíme den předem," zasmál se Hrabica mladší. „Trať bude určitě dobře připravena a my si kvalitně zajezdíme," věří.