Češky, které obhajují loňské stříbro, do letošního ročníku vstoupily ve Zlíně výhrou nad Slovenkami 3:1 (16, -22, 20, 11).

„Čekal jsem, že bude začátek nervózní, ale první set jsme rozehráli výtečně. Následně se sice objevily chyby, ale alespoň víme, na čem pracovat. Proto tyto zápasy hrajeme,“ řekl po zápase Giannis Athanasopoulos, řecký kouč českých žen, který byl na slavnostním galavečeru svazu v ostravském Gongu vyhlášen nejlepším trenérem roku.

Ženy hrají v tříčlenné základné skupině B, odvety u soupeřek je čekají 8. června v rumunské Pitesti a 14. června ve slovenské Nitře. Výhra v Ostravě by Češky přiblížila k postupu do semifinále.

Nejlepšími volejbalisty roku byli na slavnostním galavečeru v ostravské aule Gong ve čtvrtek vyhlášeni univerzálové Gabriela Orvošová a Marek Šotola.
Největší české hvězdy z haly i pláže rozzářily poprvé ostravský Gong

Omlazená reprezentace mužů odehrála ve čtyřčlenné základní skupině C už dva domácí zápasy – ve Zlíně nejdřív porazila Slovensko 3:1 (-24, 20, 19, 17) a pak Finsko 3:2 (-16, 22, 23, -23, 14). „Jsem rád, že jsme se postupně zlepšovali v útoku, což asi ten zápas pak rozhodlo, i když bych nikdy nevěřil, že jim v tie-breaku ulítne na příjmu ‚plachta‘. Oceňuji tým, že chce vyhrávat, ale stále je, co zlepšovat,“ řekl  trenér Jiří Novák po vítězném utkání s Finskem.

Češi ve Zlaté evropské lize obhajují loňské zlato. Odvety u soupeřů je čekají 10. června v estonském Tartu, 14. června ve finském Tampere a 17. června ve slovenské Nitře.