V uplynulých dnech navštívil se svojí manželkou a půlroční dcerkou Viviankou rodnou Karvinou, čehož jsme využili ke krátkému rozhovoru.

Marku, jak hodnotíte vaše roční působení v Německu?
Pozitivně. Začátek sice nebyl snadný, ale hodně mi pomohl Tomáš Pavlíček, bývalý hráč Karviné, který přestoupil do klubu o něco dříve. 
V listopadu uplynulého roku přišel do klubu nový trenér a ten tým herně pozvedl. Kromě Tomáše hraje v Dessau ještě Radek Sliwka, další bývalý hráč HCB.

Jak si v klubu vedou bývalí baníkovci?
Dá se říct, že tvoříme osu mužstva a patříme k nejlepším střelcům. V uplynulém ročníku jsme skončili na čtvrtém místě s 36 body. Vyhrála rezerva bundesligového Magdeburgu, která získala 48 bodů. Myslím, že na můj první rok venku to není vůbec špatný výsledek, protože podle mě je celá soutěž výkonnostně lepší než naše extraliga.

Co vaše němčina?
Snad to zvládám dobře. Vedení klubu všem cizincům zaplatilo osmiměsíční kurz, kam jsme společně docházeli. Při posledním jednání o nové smlouvě jsme už nepotřebovali ani překladatele. Navíc jsme si s Tomášem Pavlíčkem udělali trenérskou trojku, takže od nového školního roku budu jezdit po školách a učit druhou a třetí třídu házenou.

Třetí liga v Německu je určitě kvalitní, ale nepomýšlíte přeci jen výš?
Musím přiznat, že v zimní přestávce se v Dessau uskutečnil mezinárodní turnaj a já jsem byl vyhlášen nejlepším hráčem. Přišli za mnou zástupci jednoho druholigového celku, že by o mě měli zájem. Tak jsem to řekl našemu výboru a ten mi sdělil, že nepřipadá v úvahu. Že mě chtějí a hodlají postoupit do II. ligy sami. Takže z případného přestupu sešlo.

A má tým na to, aby postoupil do druhé ligy?
Domnívám se, že ano. Jak jsem už řekl, nový trenér to dost zvedl, a to přišel v půlce sezony. Teď bude mít delší čas na přípravu a klub určitě posílí. Má ambice. I když to asi zase bude o něco těžší, protože třetí liga má projít reorganizací. V posledním ročníku nás bylo ve východní skupině šestnáct, teď nás přeřadili na sever, kde hrají třeba rezervy Berlína či Flensburgu a rovněž Stralsund, kde v minulosti úspěšně působil Michal Brůna.

Sledoval jste výsledky svých bývalých spoluhráčů a co na ně říkáte?
Samozřejmě. Sledoval jsem to na internetu, ale v zimě jsem byl i doma, tak jsem jeden zápas viděl. Karviná měla za poslední tři roky asi nejlepší mužstvo, právem chtěla hrát o medaile. Nakonec z toho bylo jen čtvrté místo a to je neúspěch.

Oldřich Horák