Ano, volejbal se dá hrát v hale, na antuce, na písku, ale také na sněhu. Tento sport není žádná novinka, hraje se již deset let, kdy se poprvé představil na jedné z rakouských sjezdovek.

„I když není snow volejbal až tak známý, hraje ho spousta volejbalistek,“ upozorňuje Diana Žolnerčíková, známá hlavně z beach volejbalého světového a domácího okruhu.

„Plážovému volejbalu už se ale tolik nevěnuji. Netrénuji, jen objedu pár turnajů. Paradoxně mám teď možná lepší výsledky,“ směje se sympatická volejbalistka, což je možná dáno tím, že se na písku už nemusí stresovat o body do žebříčku.

Volejbalistky na sněhu. Nově sestavená česká trojice má výsledky.Zdroj: CEV Volley

Ale zpět ke snow volejbalu. Také zde se hraje klasicky do patnácti bodů a určitě je dobré připomenout, že česká ženská dvojice Anna Dostálová – Michaela Knoblochová byla v roce 2017 nejlepší evropskou dvojicí. Ovládla celkové bodování žebříčku.

A právě tato dvojice oslovila Dianu Žolnerčíkovou, jestli by se k ní koncem loňského roku nepřidala. „Světová federace navrhla změnu systému z dvojic na trojice, což mi přijde atraktivnější. Na turnaje pak můžete jezdit třeba s náhradnicí,“ vysvětluje Žolnerčíková.

České hráčky vyrazily v novém složení koncem roku 2018 do Moskvy, kde se před Vánoci konal solidně obsazený turnaj a nevedly si špatně. Při své premiéře se umístily na pátém místě. V lednu tohoto roku si v Turecku polepšily o jednu příčku, i když tam hrály v pozměněném složení Knoblochová – Lojková – Žolnerčíková.

Mladí judisté Baníku na turnaji v Polsku.
Judisté odstartovali nový rok solidně
Trenér Karviné Norbert Hrnčár by příště byl raději za rychle uzavřený zápas.
Trenér Norbert Hrnčár má o stoperech jasno

Jak to vůbec dámám na sněhovém podkladu jde? Nezasvěcený divák se musí logicky domnívat, že pohyb ve sněhu musí být mimořádně náročný i pro vysportované muže, natož pro křehké volejbalistky. Vždyť třeba fotbalisté běhali ještě před pár lety v rámci zimní přípravy ve sněhu, aby pořádně nabrali fyzickou kondici. „To je pravda, ale sníh se postupně udusá. Něco jiného je běhat v metrových závějích a něco jiného na udusaném prašanu. Dělá se to tak, že se jen vymezí čáry pro kurt na napadlém sněhu a pak se hraje. Podklad se pod nohama hráček postupně zpevní,“ vysvětluje Žolnerčíková.

Možná i proto se pro pořádání turnajů vybírají destinace v horách, ideálně v areálech sjezdovek. Pro místní lyžaře musí být pohled na děvčata smečující balony přes vysokou síť zajímavým zpestřením.

VÝSLEDKY ČESKÉ TROJICE

Moskva (Rusko) 20. až 22. 12. 2018

Skupina: Česko – Rusko 1:2 (14, -15, -15), Česko – Rumunsko 2:0 (8, 13)

Osmifinále: Česko – Itálie 2:0 (12, 13)

Čtvrtfinále: Litva – Česko 2:0 (12, 13)

 

Erciyes (Turecko) 11. až 13. 1. 2019

2. kolo: Itálie – Česko 0:2 (-7, -3)

3. kolo: Slovensko – Česko 1:2 (17, -7, -8)

Semifinále: Česko – Rusko 0:2 (-10, -10)

O 3. místo: Česko – Turecko 0:2 (-10, -12)

Orlová (v tmavém) přetlačila v krajském derby Frýdek-Místek 9:5.
Florbalisté Orlové přestříleli Frýdek-Místek
Karvinští házenkáři (v zeleném) nečekaně podlehli doma Kopřivnici.
Kopřivnice dobyla Karvinou, ta přišla o vedení