Závod má už poměrně dobrou a dlouhou tradici, letos to byl již 44. ročník. Na start hlavního závodu, který má dle propozic délku 6400 m a převýšení 400 m, se postavilo 227 běžců a běžkyň. Pořadatelé ze skialpin Pustevny zaznamenali ve výsledkové listině také sedm závodníků z Havířova, kteří startovali pod hlavičkou Dream Team AO Slavia Havířov.

Nutno dodat, že podmínky byly pro běžce velmi složité, což se promítlo zejména na výsledných časech, které byly podstatně horší než minulý rok. Nejvíce přibrzdila závodníky sněhová podložka, která se propadala a nedalo se z ní pořádně odrazit. Další nepříjemností byl ostrý nárazový vítr. Přijatelná tak byla pouze teplota pohybující se kolem nuly, loni se běželo za mrazu -12 stupňů celsia.

Letos se nejrychleji se závodem, který startoval u dolní části lanovky a vedl po knížecí cestě, popral Lukáš Olejníček startující za AK šnek. Jako šnek však rozhodně neběžel a jako jediný zvládl tuto trať těsně pod 30 minut. O necelé dvě minuty za ním doběhla dvojice závodníků, v těsném finiši získal druhé místo Martin Holiš (RETIGO Team) vteřinu před třetím Lukášem Sýkorou (AK Olomouc).

Na šestém místě dorazil do cíle v čase 32:47 min. první havířovský běžec Karel Ketner. Ten měl medailové ambice, ale zmiňované podmínky mu hodně nesedí. V hlavní kategorii dále za Havířov startovali Vít Polášek a Richard Chmelík. Oba doběhli těsně za sebou na 26. a 29. pozici.

Havířovským atletům se nejvíce povedli kategorie juniorské, kde získali tři medailová a jedno „bramborové" umístění. V juniorech zvítězil Jakub Zecha. Jeho výsledný čas 33:53 min. navíc stačil v celkovém pořadí na pěkné desáté místo. Na druhém místě v juniorech doběhl další borec Havířova Lukáš Ožana (čas 38:19 min, v celkovém pořadí 37.). Také děvčata se nenechala zahanbit a doběhla v pořadí třetí Eva Kučerová (53:18 min.) a čtvrtá Zuzana Cyžová (59:20 min.).

Havířovská výprava tak mohla být s výsledky letošního běhu na Pustevny spokojena a mohla si užít i příjemného občerstvení, které připravili pořadatelé v cíli. Jako tradičně se závodníkům podával čaj, párky a zelňačka. Všichni závodníci si pak dali jako „nášup" seběh dolů, protože lanovka díky velkému větru nebyla spuštěna.