Pohřeb šestinásobného vítěze dakarské rally Karla Lopraise se bude konat v sobotu 22. ledna v 11 hodin na městském hřbitově ve Frenštátě pod Radhoštěm.

Příští týden budou moci lidé podepisovat ve vestibulu frenštátské radnice kondolenční knihu, která bude následně předána rodině. Smuteční místo bude přístupné od pondělí 3. ledna 2022 od 10 hodin během otevírací doby městského úřadu.

Legendární závodník Karel Loprais. S Tatrou 815 šestkrát ovládl Rallye Dakar.
Poslední rozhovor s Karlem Lopraisem: O čerpání vody z afrických studní i oslavě

Starosta Frenštátu pod Radhoštěm Miroslav Halatin pro Deník uvedl, že město by předtím rádo udělalo nějaké důstojné rozloučení se slavným sportovcem.

„Bude záležet na tom, zda si něco takového rodina bude přát. Po Novém roce bych se rád sešel se syny Karla Lopraise, abych se jich zeptal, zda by o takovou rozlučku stáli. Pokud ano, rádi bychom na ni přizvali, mimo jiné, i bývalé spolujezdce Karla Lopraise,“ sdělil Miroslav Halatin.

Úspěchy a vládní pocty

Držitel třetí nejlepší bilance pódiových umístění (před ním jsou již jen Peterhansel a Čagin) skončil se závoděním na Dakaru v roce 2006, ale dál se ho později účastnil jako člen doprovodného vozidla.

V kategorii kamionů získal šest 1. míst, více, o jedno, drží už jen Rus Vladimír Čagin.

Legendární závodník Karel Loprais. S Tatrou 815 šestkrát ovládl Rallye Dakar.
Karel Loprais: Kdysi na Dakaru se chladiče lepily vším, třeba i chlebem

V květnu 2011 byl Karel Loprais jmenován vládním zmocněncem pro oblast bezpečnosti silničního provozu. V roce 2017 převzal z rukou prezidenta republiky české státní vyznamenání, medaili za zásluhy.Díky svým úspěchům je několikanásobným držitelem Zlatého volantu – čtenářské a novinářské ankety – a spolu s motocyklovou legendou Františkem Šťastným se v anketě Autoklubu ČR stal v únoru 2000 ČR závodníkem století.

Nejúspěšnější dakarský závodník historie

Přes testovacího jezdce Tatry se dostal až na start Dakaru v roce 1986 a hned v dalším ročníku dorazil k Růžovému jezeru jako druhý a v roce 1988 dosáhl na své prémiové prvenství.

Zdroj: Youtube

„V letech 1988-2001 zvítězil celkem šestkrát a v době svého šestého prvenství byl nejúspěšnějším dakarským závodníkem historie," píše se na webu www.loprais.cz, který přináší podrobné informace o závodních úspěších jeho synovce Aleše Lopraise.

Karel Loprais byl rovněž zvolen českým motoristickým sportovcem století, několikrát získal Zlatý volant ve své kategorii a v roce 2007 obdržel Zlatý volant za celoživotní přínos motoristickému sportu.

Všech úspěchů dosáhl Karel Loprais s vozem Tatra 815. Tatra byla jeho celoživotním koníčkem. „Není na to moc času, ale mám nějaké veterány. Samozřejmě jsou to tatrovky – mám osmsetpětku od inženýra Hanzelky, pak krásnou historickou Tatru 70 a nebo prototyp šestsettřináctky, ovšem ještě z roku 1968,“ řekl v jednom z posledních rozhovorů pro Deník skromně nestor Dakaru, sám motoristický veterán. 

Dakarská statistika Karla Lopraise

Rallye Dakar: 19 účastí

1. místo: 6x1988 Karel Loprais / Radek Stachura / Tomáš Mück TATRA
1994 Karel Loprais / Radek Stachura / Josef Kalina TATRA
1995 Karel Loprais / Radek Stachura / Tomáš Tomeček TATRA
1998 Karel Loprais / Radek Stachura / Jan Čermák TATRA
1999 Karel Loprais / Radek Stachura / Josef Kalina TATRA
2001 Karel Loprais / Petr Hamerla / Josef Kalina TATRA

2. místo: 4x 1987 Karel Loprais / Radek Stachura / Jaroslav Krpec TATRA
1996 Karel Loprais / Radek Stachura / Tomáš Tomeček TATRA
2000 Karel Loprais / Radek Stachura / Petr Gilar TATRA
2002 Karel Loprais / Petr Hamerla / Josef Kalina TATRA

3. místo: 1x (Paříž – Kapské Město)
1992 Karel Loprais / Radek Stachura / Josef Kalina TATRA