Jedná se v pořadí již o pátý kus, a stejně jako ty předchozí zamíří na ropná pole do amerického Texasu. Tam bude použita k provádění produkčních vrtů. Samotná výroba trvala asi půl roku a podíleli se na ní řádově stovky lidí.

„Přesnou cenu nemůžeme sdělit. Je to obchodní tajemství. Ale rámcově se pohybuje v milionech eur," přiblížil Jakub Kodytek, vedoucí technického oddělení. „Výrobců vrtných souprav existuje více, ale v něčem jsme přece jen výjimeční. Naše LOC 400 je vzhledem ke své váze mnohem výkonnější a více automatizovaná. Jednou z největších výhod je její rozložitelnost do kontejnerů. Díky tomu dokáže být transportována na jiné místo a uvedena v činnost do 48 hodin," dodal.

Po otestování soupravy na osmdesátimetrovém cvičném vrtu přímo v areálu tento nadměrný náklad poputuje ze Sviadnova po silnici až do nizozemského přístavu v Rotterdamu, odkud bude lodí přepraven až ke břehům Texasu.

Tam už tyče umístěné ve věži vysoké 38 metrů mohou provádět vrt až do hloubky šest tisíc metrů. „Vrtnou soupravu ovládá celkem pět lidí. Tím, že řada operací probíhá automaticky, nevyžaduje asistenci velkého počtu další obsluhy a eliminuje se tak riziko pracovních úrazů," vysvětlil Martin Vojtek, projektový manažer společnosti Huisman, která je jednou z mála společností, kde dokáží vyrobit produkt a to od myšlenky, nákresu, výroby až po finální expedici k odběratelům.

„Nejedná se o kompletaci dílů svezených z různých koutů republiky, ba naopak, je to ukázka schopností české techniky a důkaz, že naši lidé něco umí," uzavřel Vojtěch Bednář, zástupce společnosti Huisman.