A právě na investice plánuje město příští rok vydat více než čtvrt miliardy korun. Počítá samozřejmě také s dalšími dotacemi z EU.

„Chystáme se na regeneraci veřejných ploch kolem základní školy Mendelova a na sídlišti v Ráji, úpravy vybavení v zámeckém parku by měly stát téměř devět milionů korun. Chceme také vybudovat stezky pro bruslaře, upravit vodní plochy, pořídit nové lavičky a další vybavení. Čekají nás opravy fryštátské tržnice nebo regenerace lesoparku Dubina a Rájecké remízy za téměř dva miliony korun," upřesnil některé investice náměstek primátora Jan Wolf.

Školám a školským zařízením půjde téměř 84 milionů korun jen na provoz a běžnou údržbu, na veřejnou dopravu okolo 26 milionů, dotace na práci především s mládeží jdou do sportu i kultury: sportovním klubům více než 15 milionů korun.

Ve Fondu primátora je na dotace do sportu, kultury a sociální oblasti připraveno 6 milionů korun. „Stále se obecně všem městům snižují výnosy z daní, mění se stále DPH a snižují se příjmy od státu na výkon státní správy, ale my se snažíme neomezovat výdaje na potřebný chod města a investice, takže občan úspory poznat nesmí," řekl primátor Tomáš Hanzel.

Karviná v příštím roce nezvyšuje žádné místní poplatky a stejný zůstává koeficient výpočtu daně z nemovitostí.

Opravy bytů a stavba kanalizace

Bohumínští zastupitelé budou rozpočet schvalovat až v pondělí, ale pokud se nic nezmění, mohou pro příští rok počítat s 584 miliony korun.

Nejvíce město vydá na opravy a investice do bytového fondu (89 milionů), bezmála 27 milionů půjde na opravy a údržbu silnic a chodníků. Na příspěvky a dotace městským příspěvkovým organizacím a obchodním společnostem zastupitelé z městské kasy vyčlenili 80 milionů korun.

Orlová bude mít příští rok k dispozici o téměř čtvrt miliardy korun méně než loni. Z necelých 686 milionů korun půjde přes 300 milionů na investice. Většinu z této částky spolkne odkanalizování okrajových částí Orlové.

Návrh rozpočtu budou zastupitelé schvalovat příští týden.