McDonald's už chtěl mít svou provozovnu ve městě dříve. Řetězec se zajímal o prostory v Lučině na Hlavní třídě. Ze záměru však sešlo. Jen těžko, pokud vůbec, by v tomto místě mohl být zřízen také McDrive, kde zákazníci bývají obslouženi přímo ve svých vozidlech.

Na ploše u Městské sportovní haly, mezi velkým parkovištěm a ulicí Astronautů, může McDonald's využít volného prostoru pro stavbu klasické provozovny, včetně McDrive, venkovního posezení i parkovacích míst.

Stavět by se přitom mělo už v příštím roce. V pondělí město schválilo prodej pozemku. Investor akceptoval cenu 2500 korun za metr čtvereční. Přesná plocha a tím i celková cena za odkoupený pozemek bude ještě upřesněna.

Prodeji pozemku v centru města nezabránili ani někteří lidé, kterým se nezdá, že by podobná provozovna měla stát právě v tomto místě.

„Dnes máme poslední možnost neschválit prodej pozemku pro stavbu této restaurace. Dojde k likvidaci zelené plochy v centru, zhoršení dopravní situace v blízké křižovatce ulic Dělnické a Astronautů. Nejde tedy o konkrétní stavbu konkrétní firmy, ale o to, že jde o místo, kde by neměla stát taková provozovna," řekl v průběhu diskuse zastupitel Jiří Jekl.

K problematice vystoupil také občan Svatopluk Mynář: „Chtěl bych vás požádat o zvážení souhlasu s výstavbou této provozovny. V nedaleké nemocnici bylo nedávno otevřeno oddělení dětské obezitologie. Pokud mohu prosit, zvolte ke stavbě jiné místo. Současně podporuji ekologické aktivity, například výsadbu stromů. Na to jsem ochoten přispět vlastními penězi do výše 50 tisíc korun."

Místo parkoviště budou garáže

Jak už Deník informoval, na ploše velkého parkoviště u sportovní haly mají být postaveny velké patrové garáže. Zastupitelé v pondělí schválili vyhlášení podmínek pro výběr stavební firmy.

Stavba samotného garážovacího objektu na velkém parkovišti, kde budou po zahájení provozu i další služby pro motoristy, nevzbudila tolik nevole jako zpoplatnění parkoviště u nemocnice. Lidem vadí, že musí platit regulační poplatky za vyšetření, další za recepty a léky, a ve finále ještě i za parkování.

Zastupitel Vladislav Fukala na zasedání tlumočil kritiku veřejnosti. „Lidé jsou rozhořčení. Situace s parkováním ve městě je obecně svízelná a teď ještě musí platit i u nemocnice."

Část pozemku, na kterém parkoviště leží, byla vrácena v restituci a patří soukromému vlastníkovi. Ten je rád, že je jeho pozemek hospodárně využit a neleží ladem.

Příliš mnoho možností na řešení nemá ani nemocnice. Na svou část pozemku totiž nemůže postavit jinou příjezdovou cestu. Po dohodě s provozovatelem parkoviště má alespoň částečný zisk z vybraných poplatků. „Sami bychom parkoviště u nemocnice nikdy nezpoplatnili," řekl už dříve ředitel Jan Ferenc.

Lidem vadí způsob účtování poplatku za parkování. Nejdražší jsou první čtyři půlhodiny, každá po desetikoruně. Další doba parkování se platí desetikorunou za hodinu. „Je pravda, že sazebník tam byl stanoven nějak zvláštně. Uvidíme, zda se podaří situaci změnit," řekl primátor Zdeněk Osmanczyk.

Město s parkovným mnoho dělat nemůže, někteří lidé však navrhují, aby se situace vyřešila podobně, jako v době konání Městských slavností. Ulice Astronautů by mohla být jednosměrná a částečně sloužit jako parkoviště.