„Kolika agenturních pracovníků se propouštění dotkne, v současnosti ještě nevíme. Důvodem je celková restrukturalizace společnosti. Dříve jsme vyráběli hlavně televizory a set-top-boxy. Nyní se zaměříme na servis a opravy pro naše klíčové zákazníky. Opravovat budeme vše, co se v naší firmě vyrábělo, v minulosti to byly například stolní počítače," vysvětlil Zdeněk Svozil, personální manažer Pegatronu.

Tchajwanská společnost podniká v průmyslové zóně Hrabová od roku 2005, nejvíce zaměstnávala zhruba dvanáct stovek pracovníků.

„Chtěl bych zdůraznit, že současné změny rozhodně neznamenají konec působení Pegatronu v Ostravě, mění se jen zaměření naší společnosti," doplnil manažer Zdeněk Svozil.

Naopak automobilka Hyundai Motor Manufacturing Czech o žádném omezování výroby či změnách počtu pracovníků neuvažuje. „V prvním čtvrtletí jsme splnili plán, takže i výsledky byly přesně podle očekávání. Náš celoroční plán pro letošní rok je 300 tisíc aut, v prvním čtvrtletí jsme vyrobili něco málo přes 75 tisíc, tedy ideální čtvrtinu. Množství objednávek i pro další měsíce garantuje plynulou výrobu bez výkyvů," odpověděl mluvčí nošovické automobilky Petr Vaněk.

OKD má větší zásoby uhlí

Těžební společnost OKD má v současnosti na skládkách přes milion tun uhlí, optimální stav je přitom kolem půl milionu tun.

„Těžební průmysl je cyklický byznys, musíme počítat s tím, že reaguje na hospodářskou situaci ve světě, která je v současnosti velice složitá. V dlouhodobém horizontu ale spotřeba uhlí roste, takže věříme, že se to dříve či později promítne i v poklesu našich zásob," vysvětlil mluvčí OKD Vladislav Sobol.

Letos těžební firma počítá s mírným snížením těžby, zaměstnanců se to ale podle mluvčího výrazněji nedotkne. „Plánujeme pouze přirozené snižování počtu zaměstnanců, například díky odchodům do důchodu nebo z jiných důvodů," doplnil mluvčí.

Strojírenské Vítkovice zaměstnávají zhruba 8,5 tisíce lidí a podle mluvčí Evy Kijonkové se v současnosti neuvažuje o žádném propouštění.

Za stabilní označila objem zakázek mluvčí kunčické huti ArcelorMittal Barbora Černá Dvořáková. „Máme v provozu dvě vysoké pece a dvě tandemové pece na plnou kapacitu a neočekáváme v letošním roce žádné zásadní změny. Propouštění firma letos neplánuje," doplnila mluvčí.

Stávková pohotovost v Evrazu

Velká nejistota panuje ve společnosti Evraz Vítkovice Steel. Odboráři firmy včera dokonce vyhlásili stávkovou pohotovost. Jak uvedl zástupce odborářů Roman Ďurčo, mají obavy o další osud firmy. Generální ředitel Evrazu Alexandr Frolov totiž tento týden oznámil, že uvažuje o prodeji ztrátové české divize Evraz Vítkovice Steel.

„Odboráři z ocelárny a válcovny se rozhodli vstoupit do stávkové pohotovosti. Toto rozhodnutí vyplynulo z událostí, které byly prezentovány v médiích představiteli společnosti Evraz Vítkovice Steel o zvažovaném uzavření provozu Ocelárny. Představitelé odborové organizace se ostře ohrazují proti takovémuto záměru. Jednalo by se nejen o zaměstnance Ocelárny, ale dotklo by se to i pracovníků údržby, administrativy, zaměstnanců na obou našich válcovnách, tak i firem, které jsou dodavateli služeb a materiálů. Podle našich odhadů by se jednalo až o dvě třetiny zaměstnanců Evrazu v Ostravě a několik stovek zaměstnanců dalších firem," vysvětlil odborář.

Evraz v Ostravě zaměstnává více než jedenáct stovek lidí.