I tak lze rozdělit nakupující ovoce a zeleniny. „Prosím půl kila těchto pěkných jahod," nese se tržištěm v Karviné- -Fryštátě, kde již od časného rána lidé nakupují zásoby čerstvého ovoce, zeleniny a bylinek.

Jana Lhočová má již plnou tašku nejrůznějších surovin a stále kmitá od pultu k pultu. „Jedeme na týden na chalupu s rodinou. Dělám si zásoby, mám zkušenosti s tím, že tady je ovoce i zelenina nejchutnější a nejzdravější," řekla žena redaktorce Deníku.

Paní Anna Vrobelová, která vedle nás vybírá z okurek, jí přizvukuje. „To, co nám nabízejí v obchodech, je hanba! Teď to můžete sledovat i v televizi, jaký sajrajt cpou obchodní řetězce do regálů a my to všichni ve velkém kupujeme," rozohňuje se další zákaznice.

Stánkaři: Lidé se k nám vracejí

Naopak pan Adolf Kačmarčík z Karviné raději volí supermarkety. „Nemám čas běhat po tržištích a přehrabovat se v tom. Když jdeme s manželkou do obchodu, nakoupíme tam vše. Nemyslím si, že v tom je nějaký velký rozdíl," míní muž.

Jedna z brigádnic, jež pracuje ve stánku s ovocem a zeleninou v Karviné-Ráji u Tesca, však pozoruje, že lidé se velmi rádi vracejí pro ovoce i zeleninu právě k nim.

„Kolikrát se stalo, že lidé šli z nákupu z Tesca kolem nás a začali se vztekat, že nakoupili tam. Navíc stále vidíme stejné tváře, které se k nám vracejí nakupovat, takže jim od nás určitě chutná," řekla potěšeně mladá dívka.

Tentýž názor má i Tomáš Novotný, který prodává zeleninu v Karviné-Novém Městě. „Lidé jsou s mou zeleninou spokojeni, vrací se, což mě těší," prozradil prodavač.

Komplikovanější už to může být s nákupem produktů ve stáncích, které jsou většinou postaveny blízko frekventovaných silnic a lákají kolemjedoucí na levné brambory, okurky, melouny a podobně.

Jiří Hercik z Havířova se už jednou spálil. „Jednou jsem se vracel z Ostravy do Havířova a po cestě byl stánek s melouny. Prodávala tam taková pěkná milá slečna, řekl jsem si proč ne," vysvětluje muž.

Bohužel jeho nákup byl pro něj i jeho přátelé zklamáním. „Když jsem pak na grilovačce meloun rozřízl, málem jsem se rozbrečel," dodal Havířovan.

Jak dále potvrdil, od té doby již ve stáncích nenakupuje.

V poslední době opět vzrůstá také obliba farmářských trhů, jak jsme mohli vypozorovat během letních měsíců v našem okrese. Úspěšné byly farmářské trhy jak v Havířově, tak i v Orlové, kde se konaly farmářské trhy vůbec poprvé.

Na obou těchto místech se trhy uskuteční i během srpna. „Samozřejmě, že půjdu nakoupit dobroty. Ta zelenina už na pohled lahodí oku, i když během posledních trhů jsem stála ve frontě asi pětadvacet minut," řekla pro náš Deník Květuše Mašlíková z Havířova s tím, že kromě ovoce a zeleniny na trzích nakupuje i domácí výrobky jako kvalitní med, hořčice a bylinky.

Bibiána Balicka

Lidé dnes více počítají peníze, říká prodejce

Stanislav Veselka patří k prodejcům, kteří svou živnost vedou v Havířově víc než dvacet let. Ve své malé kamenné prodejně momentálně nabízí zákazníkům maliny, ostružiny, černý i červený rybíz, jahody nebo angrešt. Jedná se o přebytky zahrádkářů, nějaké zboží sežene v Polsku, jiné v potravinových skladech.

Na nezájem ze strany kupujících si nemůže stěžovat, stojí ho to však značné úsilí. „Kdysi nebyly velké obchodní řetězce jako nyní. Těm samozřejmě nemůžeme cenově konkurovat, zvlášť když mají akce. A většina lidí přece jen počítá peníze," řekl muž. Denně proto jezdí a shání kvalitní zboží, za které jsou ochotni si jeho zákazníci připlatit.

„Máme sortiment, který lidé nenajdou ani ve větších řetězcích. Také chuťově se nedají srovnat. Jak by také mohly. Rajčata z velkých obchodů rostou na farmách v gelu a nikdy neviděly hlínu, stejně jako pórek či saláty. A když už voní, nemají žádnou chuť. Podobně jsou na tom banány nebo melouny, které prodává nadnárodní německý řetězec. Jedná se o druhou, třetí jakost, banán chutná jako brambor a meloun je uvnitř bílý, planý. Kdyby je rozkrájeli, tak každý druhý vyhodí, protože nejsou dozrálé," popsal živnostník. Co jej nejvíce ve svém oboru mrzí, je ekonomika EU, kdy se jednotlivé státy složí a zadotují například Španělsko nebo Holandsko.

„Zmiňovaný nadnárodní řetězec, který byl v EU dříve než my, má už všechny obchodníky podchycené a celou úrodu v některých oblastech skoupí za levné peníze. Tím pádem si mohou dovolit i nižší ceny. Co je však nutné připomenout, že zisky jdou do Německa," pozastavil se nad hospodařením, které přinutilo mnoho drobných obchodníků zavřít nadobro své prodejny. 

Ladislava Vavrošová