VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Lidé zažívají při pálení vlastního kvasu chvíle pravdy

Ostravsko - Loňská velmi slušná úroda ovoce se projevila ina severovýchodě republiky. Vpalírnách zahajovali sezonu někdy ipočátkem srpna, to když jim lidé nosili kvasy ztřešní, kterých se urodilo nadbytek.

25.2.2008
SDÍLEJ:

Krásně voníFoto: DENÍK/Jiří Kosík

Také jablek ihrušek bylo na stromech dostatek, lidé vkraji dávali do beček a sudů išvestky, které se daleko více pálí na Valašsku a jihu Moravy. „Sezona už sice pomalu končí, ale ještě tu pár objednávek máme. Však vidíte,“ ukazuje pracovník palírny Inpal ve Vrbici uBohumína Jiří Cyroň na trojici mužů, která sudy skvasy snámahou vytahuje zpřívěsu.

Jiří Cyroň se společně se svým kolegou Miroslavem Gibasem vpalírně střídají na ranních a odpoledních šichtách sdalší dvojicí. Pečlivě obcházejí zařízení palírny, které pro neznalého trochu může připomínat ichemickou laboratoř. Na trochu omšelou otázku, jaká ta letošní (slivovice, hruškovice či calvados) byly, odpovídá srozmyslem: „Je to různé. Hodně záleží na tom, jak člověk umí připravit kvas. Důležité je, aby se kvas pálil vté správné době, a hodně zvědavým zákazníkům také nakonec vždycky říkám, že ovýsledku rozhodne ten nahoře,“ říká stajemným úsměvemCyroň.

Příkladů má zvlastní praxe hodně. „Někdo se skvasem piplá skoro jako spřípravou kojenecké přesnídávky, vypálí ale málo. Další zapomene na kvas ve sklepě a sudy přiveze orok později, a stejně má hruškovici, kterou mu závidí lidé široko daleko,“ vysvětluje druhý zdvojice sympatických chlapíků ve vrbické palírně Miroslav Gibas. Také podle něj izkušený lihovarník nemůže na první pohled určit, co zkvasu po vypálení nakonec poteče.

„Určitě je lepší, když ovoce kvasí ve větších nádobách. Kdysi na Valašsku měli obří dřevěné kádě, kde dávali ovoce na pálenku třeba tři či čtyři sousedé. Pak to odvezli společně traktorem kpalírně a podělili se. Teď už se to tak nedělá. Těch procesů probíhá ve kvasu hodně. Některé pomáhají, jiné mohou způsobit, že kvas zoctovatí. To pak lidé odcházejí zklamaní,“ dodáváGibas.

Vrbickou palírnu lidé vyhledávají také proto, že tady nalijí kvas do nádob, ze kterých jde přímo do kotlů. „Ten, kdo to přivezl, pak netrpělivě čeká, až začne téct pálenka. Je to taková hodina pravdy. Někdy sice to pálení jedné várky trvá opár minut déle, ale ta atmosféra očekávání je skoro stejně napínavá jako vtelevizní soutěži,“ dodává súsměvem Gibas.

Autor: Břetislav Lapisz

25.2.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Volby v Žermanicích na Frýdecko-Místecku.
3 14

Muž si dělal selfie a pak zpřeházel volební urnu. Řeší se platnost voleb

Volby 2017 v Orlové

Volby jsou rutina, vyžadují však trpělivost, říká dlouholetá komisařka

Marek Janečka: Třetí žlutá? Nezájem

Karviná – Fotbalový dříč uprostřed karvinské zálohy, to je fotbalista Marek Janečka. Dnes čeká jeho partu těžký zápas na teplických Stínadlech (od 17 hodin).

AKTUALIZOVÁNO

V opravované křižovatce se srazilo osobní auto s autobusem

Ke kolizi osobního automobilu s autobusem spěchali v sobotu ráno havířovští záchranáři a policisté ke křižovatce ulic Národní, Na N8břeží, Těšínská a 17. listopadu. 

AKTUALIZUJEME

Opilá řidička při nehodě v centru Havířova zničila semafor

Havárie osobního automobilu vyřadila v páteční odpolední špičce světelnou signalizaci v nejfrekventovanější křižovatce v centru Havířova. 

Doubrava přiveze autobus fandů

Doubrava – Fotbalový i společenský svátek čeká tuto sobotu zástupce malé obce na Karvinsku z Doubravy.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení