Také jablek ihrušek bylo na stromech dostatek, lidé vkraji dávali do beček a sudů išvestky, které se daleko více pálí na Valašsku a jihu Moravy. „Sezona už sice pomalu končí, ale ještě tu pár objednávek máme. Však vidíte,“ ukazuje pracovník palírny Inpal ve Vrbici uBohumína Jiří Cyroň na trojici mužů, která sudy skvasy snámahou vytahuje zpřívěsu.

Jiří Cyroň se společně se svým kolegou Miroslavem Gibasem vpalírně střídají na ranních a odpoledních šichtách sdalší dvojicí. Pečlivě obcházejí zařízení palírny, které pro neznalého trochu může připomínat ichemickou laboratoř. Na trochu omšelou otázku, jaká ta letošní (slivovice, hruškovice či calvados) byly, odpovídá srozmyslem: „Je to různé. Hodně záleží na tom, jak člověk umí připravit kvas. Důležité je, aby se kvas pálil vté správné době, a hodně zvědavým zákazníkům také nakonec vždycky říkám, že ovýsledku rozhodne ten nahoře,“ říká stajemným úsměvemCyroň.

Příkladů má zvlastní praxe hodně. „Někdo se skvasem piplá skoro jako spřípravou kojenecké přesnídávky, vypálí ale málo. Další zapomene na kvas ve sklepě a sudy přiveze orok později, a stejně má hruškovici, kterou mu závidí lidé široko daleko,“ vysvětluje druhý zdvojice sympatických chlapíků ve vrbické palírně Miroslav Gibas. Také podle něj izkušený lihovarník nemůže na první pohled určit, co zkvasu po vypálení nakonec poteče.

„Určitě je lepší, když ovoce kvasí ve větších nádobách. Kdysi na Valašsku měli obří dřevěné kádě, kde dávali ovoce na pálenku třeba tři či čtyři sousedé. Pak to odvezli společně traktorem kpalírně a podělili se. Teď už se to tak nedělá. Těch procesů probíhá ve kvasu hodně. Některé pomáhají, jiné mohou způsobit, že kvas zoctovatí. To pak lidé odcházejí zklamaní,“ dodáváGibas.

Vrbickou palírnu lidé vyhledávají také proto, že tady nalijí kvas do nádob, ze kterých jde přímo do kotlů. „Ten, kdo to přivezl, pak netrpělivě čeká, až začne téct pálenka. Je to taková hodina pravdy. Někdy sice to pálení jedné várky trvá opár minut déle, ale ta atmosféra očekávání je skoro stejně napínavá jako vtelevizní soutěži,“ dodává súsměvem Gibas.