Počet návštěvníků přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé stráně se v prvním pololetí s nejpřísnější koronavirovým omezením meziročně snížil o 62,8 procenta. Od počátku prázdnin ale počet turistů výrazně roste.

Zatímco za celé první pololetí 2020 sem dorazilo jen 10 tisíc návštěvníků, nyní jen během července už vyrazilo na prohlídku podzemních útrob elektrárny přes sedm tisíc lidí. To je oproti loňskému červenci nárůst více než o pětinu.

V Jindřichově se uskutečnil jediný fotbalový kemp na Bruntálsku
PODÍVEJTE SE: Jediný fotbalový kemp na Bruntálsku slavil úspěch

„Zájem návštěvníků nás těší, protože nejde jen o zážitkovou turistiku, ale o skutečné poznávání technologií, které ovlivňují život kolem nás. Turisté včetně dětí se u nás na vlastní oči přesvědčí, jak jsou Dlouhé stráně jako největší baterie v Česku pro naši energetiku důležité, a to zvláště v době rostoucí produkce elektřiny z obnovitelných zdrojů,“ vysvětlila vedoucí infocenter Skupiny ČEZ Kateřina Bartůšková.

„Exkurze se rychle zaplňují, na ty nejdelší s prohlídkou kaverny v podzemí a výjezdem k horní nádrži je třeba se objednat dva týdny předem. Proto postupně otevíráme další termíny pro zkrácenou verzi exkurze, která zahrnuje film v infocentru, cestu do podzemí a výjezd k dolní nádrži,“ řekla Iveta Floryčková z firmy K3 Sport, která provoz informačního centra zajišťuje.

Vylepšený motorový vůz řady 811 a přívěsný vůz 012 se v těchto dnech testuje ve Zkušebním centru VUZ ve Velimi.
Modernizované vlaky budou jezdit i na trati Krnov, Bruntál, Rýmařov

Na exkurzi je třeba se objednat předem prostřednictvím formuláře na webu dlouhe-strane.cz.

Zájem lidí o domácí turistiku, včetně poznávání industriálních zajímavostí a památek, energetici od počátku srpna ještě podpoří soutěží Krajinou Skupiny ČEZ, která zve turisty k prohlídce infocenter a elektráren.