Vystudoval ekologii, ale své původní profesi se nevěnuje. Učarovala mu totiž vůně dřeva i práce s ním. Před patnácti lety odešel Václav Rybář za prací do Londýna, kde si založil truhlářskou firmu, která se specializovala na renovaci starého nábytku, pokládání dřevěných podlah i na výrobu interiérových doplňků. Brzy se vypracoval a mezi běžnými objednávkami se začala objevovat i speciální zadání od známých osobností nebo firem jako například od firmy Hugo Boss, Davida Beckhama nebo kytaristy z kapely U2.

I když už v to nevěřil, vrátil se Martin Sekyra za pípu. Záchraně jeho podniku pomáhají třeba i magnetky.
Přežil jsem klinickou smrt, říká hospodský. Pomohli mu lidé, uspořádali sbírku

S příchodem brexitu však přišlo zásadní rozhodnutí. Václav Rybář dlouho zvažoval, zda v Anglii zůstane nebo zda se po třinácti letech života v Londýně vrátí zpět do Čech. Nakonec se  rozhodl pro návrat. Krátce poté se ve Skalici u České Lípy potkal s Karlem Jindrou, který zde měl zavedenou truhlárnu s dlouholetou tradicí a dohodli se na spolupráci. Věnovali se dál běžné truhlářské výrobě, ale když v loňském roce (díky vládním opatřením) ubylo zakázek, začali se zabývat myšlenkou, že by rádi vytvářeli i něco nového, originálního a zároveň vysoce funkčního.

Zájem o držáky

Všimli si, že s rozvojem cykloturistiky začal být velký zájem o držáky na kola. A to byla výzva. Napadlo je skloubit dlouholeté zkušenosti práce se dřevem s vlastní kreativitou a první designové držáky na kola ze dřeva byly brzy na světě. „Vždy sázíme na poctivé řemeslné zpracování, kvalitní materiál a neotřelý design. Každý z našich držáků a stojanů je zároveň originál,“ prozrazuje Václav Rybář. A skutečně je tomu tak, každý držák se vyznačuje jedinečnou kresbou použitého materiálu a tvarem, který je předem daný typem kola, pro který se vyrábí.

Ukázky práce Lukáše Daňka.
Klempíř Lukáš Daněk pracuje i na kostelech a zámcích. S firmou uspěl v soutěži

Designový dřevěný interiérový stojan na kola již získal i několik ocenění. V roce 2019 se stal Českolipským výrobkem roku, v roce 2020 obdržel certifikát ´Regionální produkt regionu Lužické hory a Máchův kraj´.

„S designovými držáky a stojany ze dřeva se chceme prezentovat i na veletrhu cyklistiky a sportu FOR BIKES 2021, který by měl probíhat v říjnu. Naše výrobky si můžete prohlédnout na webových stránkách www.bike-guard.eu, kde získáte bližší informace o našich produktech, fotografie výrobků najdete také na Instagramu pod jménem bike_guard nebo podlahy_rybar,“ doplňuje informace mladý truhlář a pokračuje: „Pokud hledáte exkluzivního partnera pro své kolo, které nechcete mít opřené někde v garáži nebo kočárkárně, jsou výrobky pod značkou Bike Guard ideálním řešením. Vaše kolo na našem stojanu či držáku bude slušet každému interiéru. Barvu a materiál samozřejmě přizpůsobíme vašemu požadavku."