„Poslední tři čtyři dny před sklizní už se nezalévá, ať si rostlinky stáhnou z plodů vláhu do sebe a pálivost se tak zvyšuje,“ popisuje Radovan „Gaston“ Fron v zahradnictví z Ostravy-Poruby. Ve skleníku mu zraje druhým rokem nejostřejší chilli na světě, z něhož dělá různé pochutiny.

Pověstná "trojka"

„Vloni jsme netušili, jak na to, letos jsme pěstovali podle vlastního svědomí i vědomí, výsledek se moc povedl,“ navazuje zahradnice Františka Bestová. Ta má letos s kolegy (vybavenými rukavicemi i rouškami) za sebou tři úspěšné sklizně a pokud nezačne mrznout, posbírají ještě více než jednu várku papriček.

Starý přepravní kontejner vám táborská firma předělá na luxusní bydlení. Konstrukci 2KK využívají mladí jako startovací bydlení, či chalupáři jako plně vybavený rekreační objekt.
Kontejnerové bydlení dorazilo i do Ostravy: Stačí mít pozemek a milion korun

Veškerou zdejší produkci totiž spotřebuje Radovan „Gaston“ Fron, který z nich vyrábí pikantní pálivé omáčky. Cena za jeden kilogram světové jedničky v pálivosti Carolina Reaper se na oficiálních trzích pohybuje od 2400 do 2800 korun.

„Carolina Reaper, Trinidad Moruga Scorpion, Naga Bhut Jolokia…“ popisuje Fron, jaké odrůdy tam rostou. Jejich síla je kolem milionu jednotek pálivosti (SHU), barvu mají rudou, žlutou i čokoládovou a povrch zlověstně krabatý. Sem tam i Habanero s hladkou slupkou, ostrostí sice jen třetinovou, ale přesto mocnou.

„Tady se při sklizni nekoštuje,“ usmívá se Bestová, která na rozdíl od většiny personálu zahradnictví pojídání chilli holduje. Dobře tak ví, co pěstuje.

Silná úroda

Současná úroda je podle ní vydařená díky výsadbě dále od sebe či pečlivému zastřihávání planých bočních i vrchních částí. Výsledkem jsou silnější rostlinky i plody.

„V pálivosti je mezi Habanerem a Jolokií opravdu velký skok. Když už mají ovšem chilli nad milion SHU, tak rozdíl nejde poznat,“ tvrdí Fron.

Mláďátka pand červených v ostravské ZOO už objevují svět.
Unikáty v ZOO Ostrava: Dvojčata pand červených a rozmnožení papouška amazónka

Papričky pěstované v Porubě též nedosahují „laboratorních“, tedy maximálních hodnot, ale to už nikomu nevadí. Na posezení si dát jednu z velké trojky může skončit bolestivě!

„Počítáme s přibližně tři sta kilogramy chilli a na kusy to bude více než pět tisícovek,“ nechává se slyšet Bestová. O prodeji čerstvých papriček tu neuvažují, veškerou produkci spotřebuje Gaston Chilli. Cena za jedno kilo světové jedničky v pálivosti Carolina Reaper je nicméně na oficiálních trzích 2400 až 2800 korun.

Pěstování chilli papriček:

Gaston a jeho chilli omáčky:

Vánoční chilli balíčky

Gaston sice nemá chilli v čerstvé podobě, ovšem o omáčky, dipy, hořčice i jeho naloženou formu je poptávka nemalá. Plánuje letos také „vánoční balíčky“ jak méně ostré, tak extra pálivé, kde budou různé druhy jeho produktů. Vloni tyto balíčky mizely z nabídky velmi rychle, padesát jich bylo pryč během patnácti minut.