Pokud reorganizační plán předložený firmou schválí, bude těžba pokračovat, avšak přijde postupný útlum jednotlivých dolů (ten by měl začít už příští rok a poslední důl se měl zavírat v roce 2023). V opačném případě, tedy, že by věřitelé poslali firmu do konkurzu, by to znamenalo okamžité ukončení činnosti a rozprodej majetku OKD.

Z dosavadního vývoje insolvenčního řízení se může zdát, že by výsledek hlasování mohl vyznít ve prospěch dalšího fungování OKD. Dokonce je už předpřipravení kupní smlouva, podle níž OKD převezme stát, prostřednictvím své firmy Prisko, která za 80 milionů korun získá veškeré akcie nově vzniklé společnosti OKD Nástupnická. Do této společnosti mají být vloženy doly.

Jenže vedle věřitelů, který insolvenční správce uznal pohledávky, jsou tu i ti, kterým se průběh insolvenčního řízení nelíbí. V čele zástupu nespokojených stojí londýnská Citibank, jejíž právníci po OKD vymáhají spornou pohledávku za necelých 10 miliard korun. Citibank vymáhá rovněž půjčku ve výši 621 milionů korun, kterou krachujícím dolům poskytlo NWR v roce 2014. Jenže insolvenční správce OKD Lee Louda obě pohledávky odmítl jako neplatné s odůvodněním, že je prý OKD nikdy neschválila způsobem, který vyžadují české zákony.

A právě právní zástupci Citibank zaslali ostravskému insolvenčnímu soudu dopis, ve kterém se dožadují hlasovacích práv, která jim insolvenční správce Lee Louda nepřiznal. Podle týdeníku Euro upozorňují britští právníci na fakt, že soud platnost pohledávek nezpochybnil a také, že představenstvo OKD při podání insolvenčního návrhu v loňském květnu zahrnulo pohledávky Citibank mezi platné.

Podle webu euro.cz ale není Citibank zdaleka jediným hráčem, který dává s průběhem insolvence OKD najevo hrubou nespokojenost.

Soudními spory a arbitráží hrozí také investiční skupina Alcentra spojená s americkou bankou BNY Mellon. Ta za doly nabídla více než Prisko - konkrétně 540 milionů korun. Jenže insolvenční správce spolu s vedením OKD nabídku odmítli s ohledem na dodatečné podmínky.

Současně se podle webu euro.cz na trhu objevují spekulace, že jednání věřitelů OKD chtějí narušit spekulanti, které láká částka dvou miliard korun na účtech zkrachovalého podniku. Pokud by tito spekulanti byli napojeni na minulé vlastníky, mohli by OKD ovládnout i s cílem zastavit žaloby a zahladit stopy po předchozím tunelování.

AN 124 Ruslan nad Havířovem.
Zraky lidí poutal k obloze obrovitý nákladní letoun Ruslan