Téměř 334 milionů korun poputuje do oblasti kanalizací a čistíren odpadních vod, více než 256 milionů do vodovodních sítí a 143 milionů do páteřního výrobního a distribučního systému pro dodávky pitné vody v regionu – Ostravského oblastního vodovodu.

Spolu s opravami dosáhne částka, která poputuje do obnovy a rozvoje infrastruktury pro dodávky pitné vody a odvádění a čištění vody odpadní 1,04 miliardy korun. Je to nejvíce v historii společnosti.

Auto s touto značkou lze potkat na silnicích Moravskoslezského kraje.
„Policejní parchanti“ ACAB neprošli, SS ano. Krajské VIP značky v praxi

„Za posledních deset let jsme investovali 5,73 miliardy korun a další nemalé prostředky směřovaly do oprav. V dlouhodobějším výhledu počítáme s kontinuálním nárůstem investic. Když se podíváme na vývoj v čase, v roce 2021 investujeme o téměř čtvrt miliardy korun, tedy o 46 % více, než tomu bylo před deseti lety. I toto srovnání ukazuje, že naše společnost přistupuje k péči o vodárenskou infrastrukturu s plnou odpovědností a vážností, aby zajistila požadované služby ve vysoké kvalitě pro všechny odběratele,“ říká generální ředitel SmVaK Ostrava Anatol Pšenička.

Společnost bude také řešit nedostatečnou vydatnost u některých lokálních zdrojů, kde v případě dlouhých suchých period přestává kapacita postačovat, významně investovat bude také do vodovodních sítí ve větších sídlech – centrech jednotlivých mikroregionů, ale i menších obcích v kraji.

Tisková konference k zahájení Ostravských Vánoc na Prokešově náměstí, 24. listopadu 2021 v Ostravě.
Obří dárek: Ostravské Vánoce bez koncertů, ale s novou výzdobou, líbí se vám?

Sanací projde také řada vodojemů, v oblasti kanalizací bude probíhat několik významných investičních akcí například v Opavě, Novém Jičíně, Havířově, Třinci, Frýdku-Místku, Paskově, Bohumíně, Petřvaldu, Kopřivnici a dalších městech a obcích regionu.

Od roku 2000 investovaly SmVaK Ostrava do výroby a distribuce pitné vody šest miliard korun, pět miliard pak směřovalo do odvádění a čištění vody odpadní. Celkem tedy společnost investovala 11,2 miliardy korun a další významné prostředky využila na opravy a údržbu svého majetku.