Jednou z firem, která poměrně ve velkém spoléhá na pracovní sílu z Polska, je společnost OKD. 

Ilustrační foto.
Lékaři si stěžují na chaotický systém výdeje ochranných prostředků pro ně

Podle mluvčího společnosti Iva Čelechovského se bude nové opatření polské vlády týkat hlavně polských zaměstnanců dodavatelských firem, které pro OKD realizují některé práce v podzemí.

„Kolika Poláků z celkem 1800 lidí se ale konkrétně dotkne, nelze v tuto chvíli předjímat. Proto vedení OKD má v tuto chvíli jedinou možnost a pracuje na přípravě zajištění těžby zohledňující tento stav,“ říká tiskový mluvčí OKD.

Situaci, jak zajistit pro svůj provoz pracovníky z Polska, řeší také v Třinci.

„Snažíme se vytvořit zahraničním zaměstnancům podmínky tak, aby mohli pracovat. Například pro část z nich nyní zajišťujeme ubytování. V Třineckých železárnách jde ze 7000 zaměstnanců přibližně o 160 lidí,“ řekla mluvčí firem ve skupině Třineckých železáren Petra Macková Jurásková s tím, že případný částečný výpadek pracovních sil z Polska bude firma muset nahradit. 

Třinecké železárny.
Třinecké železárny mají tři nakažené koronavirem

„Po dobu nezbytně nutnou to jsme schopni zvládnout,“ řekla.

Omezení výroby

Omezení výroby bude mít za následek uzavření hranic pro zahraniční pracovníky mimo jiné ve společnosti Cromodora Wheels, která působí v průmyslové zóně v Mošnově.

Podívejte se na kontroly na česko-polských hranicích

„Za takovéto situace firma nebude moci vyrábět naplno, proto se snažíme situaci řešit. Hledáme pro naše polské zaměstnance možnosti ubytování a v případě, že se to podaří, tak by situace byla alespoň částečně vyřešena,“ uvedl generální ředitel firmy Rene Hilscher.

Podle něj bude udržitelnost těchto pracovních míst záviset jak na ochotě polských pracovníků zůstat na území České republiky, tak na možnostech ubytování a také v případě delší platnosti nařízení polské vlády (delší než 2 týdny) na kompenzacích mzdových nákladů ze strany polské vlády.

Budou propouštět?

Provozu karvinských Lázní Darkov dočasná absence zaměstnanců z Polska podle jejich mluvčího Miroslava Slaného v tuto chvíli zásadní komplikace nepřinese.

„Ano, část našich zaměstnanců tvoří Poláci, ale omezení řešíme už od vládního opatření z 13. března. Vzhledem k uzavírání části provozů se bez polských pracovníků nyní již obejdeme. Co nás v tuto chvíli trápí daleko více, je, že vládní nařízení nepočítají s žádnými kompenzacemi za omezení provozů. Budeme muset propouštět," uvedl Miroslav Slaný.

Starosti způsobilo uzavření hranic také lidem, kteří v Polsku pracují, ale žijí na české straně hranice. 

Ilustrační foto.
Bídně, ale přežívají. Restaurace na Karvinsku spoléhají na své stálé zákazníky

„V souvislosti s tímto opatřením řešíme ve spolupráci s polskou konzulkou v Ostravě a starostkou polského Cieszyna, jak těm lidem pomoci. Polská strana nám tvrdí, že tyto případy evidují a udělají, co bude možné, aby se našlo nějaké řešení.

Bohužel v tuto chvíli výjimky nejsou možné,“ uvedla Gabriela Hřebačková, starostka Českého Těšína.

Z případu mladíka, který jel Bohumínem vozidlem Opel Astra Caravan.
PODÍVEJTE SE: Na silnicích Karvinska řádí opilci, v Havířově jeden vezl i dítě