Záloha na teplo je závislá na ceně, jakou nastaví dodavatel. „V Moravskoslezském kraji patří mezi hlavní dodavatele Veolia a už teď pozoruji, že nárůst cen tepla od 1. ledna 2023 bude zhruba 40 procent, což není málo. Ale na druhé straně vidíme, že v rodinných domech to může být i se zastropováním, které oznámila vláda, klidně třeba 200procentní nárůst,” uvedl v minulých dnech v rozhovoru pro deník E15 generální ředitel firmy Heimstaden Jan Rafaj.

Do domu, ve kterém ve středu 30. listopadu hořelo v nejvyšším patře, se během čtvrtka vrátili poslední nájemníci. Jen nejvyšší 12. patro je zatím neobyvatelné.
Požár v Českém Těšíně: Zničený byt, Vánoce u rodičů. Hořet mohlo od nabíječky

Deník proto požádal Heimstaden, který na Ostravsku a v Moravskoslezském kraji pronajímá 43 tisíc bytů, o vyjádření.

Heimstaden
Největší poskytovatel nájemního bydlení v České republice spravuje téměř 43 tisíc bytů. V roce 2021 firmě stouply tržby z pronájmu a prodeje služeb nájemníkům o 245 milionů korun na celkem 3,89 miliardy. Zisk firmy se zvýšil z 1,67 miliardy na 5,59 miliardy korun.

„Hlavní distributor tepla v kraji, společnost Veolia, nám stále nedal přesnou informaci, o kolik bude teplo zdražovat. Máme jen tu ze srpna, že se bude jednat o minimálně 40 procent. Vzhledem k tomu, že je prosinec a nelze déle čekat, aby lidem nevznikaly nedoplatky, vycházeli jsme tedy z tohoto údaje a našim klientům již nové rozpisy rozesíláme. V případě, že bude navýšení jiné, rozpis upravíme,” upřesnila mluvčí společnosti Kateřina Piechowicz.

Zástupci společnosti Veolia připouštějí, že od nového roku cenu tepla zvýší. „Jak jsme už dříve uvedli, držíme stabilní ceny po celý rok, ale od ledna budeme muset ceny tepla navýšit. Nebude to však v násobcích. Stále platí, že zvýšení cen se bude pohybovat v desítkách procent v souvislosti s enormním nárůstem cen paliv a dalších vstupů. Konkrétní nárůsty a ceny v jednotlivých městech se právě v těchto dnech projednávají se zákazníky a představiteli měst,“ uvedl obchodní ředitel skupiny Veolia Jakub Tobola. Dodal však, že ceny v jednotlivých lokalitách se mohou lišit podle lokálních podmínek a používaného paliva.

Vypínat radiátor kvůli šetření může být rizikem pro lidské zdraví.
Vypínat radiátory kvůli šetření? Lidé netuší, jak moc to může být riskantní

Heimstaden zdůrazňuje, že se v případě záloh na teplo jedná o platbu třetí straně a ze záloh firmě neplyne žádný zisk. „Heimstaden je pouze přeúčtovává a platby si na svém kontě nenechává. S nulovou marží je přeposílá dodavatelům,” řekl pro E15 Jan Rafaj.