„Zjistili jsme, že je to pitelné, všichni to chtěli, zájem rostl, tak jsme si řekli, že toho zkusíme vařit víc,“ vzpomíná na dobu před zhruba osmi lety Łukasz Niemiec, jeden ze spolumajitelů Albrechtického pivovaru.

Łukasz Niemiec, spolumajitel Albrechtického pivovaru: Začínali jsme s velkým hrncem na  polívku!

Ten už třetím rokem sídlí na bývalém statku v Albrechticích na dohled tamnímu fotbalovému hřišti. První varna ale fungovala v areálu bývalého VOKD v Karviné. „Tam to nebylo ideální, měli jsme malou nádobu a vařili pořád dokola. Až jsme si pořídili tohle,“ ukazuje Niemiec za sebe na novotou zářící varné nádoby.

Jak se dá vytušit, majitelé Albrechtického minipivovaru nejsou vyučenými sládky. Při našem povídání několikrát použijí anglický výraz homebrewar, což znamená domácí pivovarník. „Mě to slovo směrem k mé osobě neuráží. Naopak. Spousta nadšenců dnes vaří pivo podomácku a zkušenosti si předávají po internetu,“ říká Łukasz Niemiec.

Ještě v karvinském působišti se tento pivovárek proslavil dvanáctistupňovým ležákem nazvaným Pacan. „Pacana teď vaříme málo, častěji v zimě. Na odbyt jdou slabší piva, jedenáctistupňový Pius, a lidé chtějí dokonce i desetistupňové pivo,“ usmívá se sládek. Na odbyt jde podle něj i polotmavá třináctka, pivo typu ALE a také piva s příchutí ovoce. „Většinu těch speciálů exportujeme. Odbytiště máme v pivotékách v Praze a Brně,“ prozrazuje Niemiec.

Právě speciály jsou to, čím albrechtičtí sládkové zákazníky zaujali. „Náš pacific waves, což je hodně prokvašený ležák amerického typu, získal na soutěži 3. místo,“ ukazuje Niemiec na zarámovaný diplom na stěně.

Na otázku, zda podle něj má smysl ještě dnes zakládat minipivovar, odpovídá: ano. „Ale kvůli odbytu je dobré mít vlastní hospodu, což třeba my nemáme. Proto si musíme zajistit odbyt jinde,“ vysvětluje spolumajitel Albrechtického pivovaru, jehož logo zní: Fajne, bo naše!