Po téměř roce debat a úprav návrhu poslanci i senátoři schválili elektronickou evidenci tržeb (EET). Vláda si od ní slibuje omezení daňových úniků a až 18 miliard korun ročně navíc do státní kasy. Ovšem podle pravicové opozice znevýhodní drobné podnikatele, a chystá se proto obrátit na ústavní soud.

A co na to drobný živnostník, majitel restaurace či hotelu, kterých se tato změna přímo dotkne?

„Já to považuju za nesmysl. Stále si pletou zbytek republiky s Prahou. Tam se peníze točí. Ale co tady? Zapomenutý kraj," říká Petr Timčák, majitel karvinské hospody Majáček.

Nebude to zadarmo

Podnikatelé bude naplnění podmínek EET něco stát. Budou muset investovat do nového softwaru, který je vyjde na minimálně 250 korun měsíčně, internet a přístroj, který umožní zaevidovat platbu, spojit se s Finanční správou a vygenerujuje identifikační kód, který se vytiskne na účtence.

„Silné ekonomické státy to nemají. Proč? No protože si uvědomují, že hospody jsou i na dědinách. Jak k tomu přijdou malé hospůdky co sotva přežívají nebo nějaká důchodkyně, co si přivydělává z domu?" táže se Petr Timčák.

Ne každý si ovšem bude muset zakoupit drahou pokladnu. Nejlevnější variantou pro drobné podnikatele je chytrý telefon a tiskárna. Ostatní větší provozy si však již budou muset pořídit speciální kompaktní přenosná zařízení nebo pokladny, jejichž cena se pohybuje od 10 tisíc korun nahoru.

Šincl: Zákon se dá vždycky opravit

Co k problematice říkají sami zákonodárci? Záleží, z jaké jsou politické strany.

Například poslanec Ladislav Šincl (ČSSD) se na problematiku dívá ze dvou pohledů: „Samozřejmě EET bude jakýmsi způsobem chránit před daňovými uniky, ale osobně se mi nelíbí, jak přistupují k obyčejným lidem, kteří by chtěli podnikat. Měli by na ně brát větší zřetel."

Prozradil, že mu nedávno psala provozovatelka školního bufetu a stěžovala si, že neví, jak bude vše stíhat. Tipovat do stroje, vydávat účtenky a obsluhovat desítky žáků každou přestávku. „Obrátil jsem se na ministerstvo financí a ti mi poradili, aby si paní koupila rychlý přístroj, se kterým to bude stíhat," popisuje Šincl situaci.

Podle něj se funkčnost tohoto systému ukáže až v praxi. „Zákon se dá vždycky opravit, tak aby poté fungoval," dodává poslanec.

Poslanec Josef Hájek z hnutí ANO na dotaz, jaký má k EET postoj, odpověděl stručně: „Zákon jsem podpořil a hlasoval pro něj. Samozřejmě musí být nastaven tak, aby byly pro všechny stejná pravidla."

Zákon o elektronické evidenci tržeb podporovala od začátku i Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR), ovšem za podmínky snížené sazby DPH pro pokrmy v restauracích minimálně v sazbě 15 procent a aplikace EET na všechny subjekty přijímající hotovostní platbu. „Tento krok vnímáme jako příležitost ke zlepšení rovného postavení podnikatelů," říká Klára Hájková z AHR.

Start na podzim

EET, která v polovině března prošla i Senátem, se pravděpodobně začne zavádět od listopadu 2016. Prvně se zapojí živnostníci a firmy v segmentu ubytování, stravování a pohostinství. O tři měsíce později by se měly zapojit maloobchody, velkoobchody a po dalším cca roce například doprava, zemědělství a fyzické osoby, které podnikají na základě jiného než živnostenského zákona.

Jako poslední se zapojí vybraná řemesla a výrobní činnosti.

Zuzana Macháčková