AHG tvrdí, že pokud se situace kolem OKD nevyřeší co nejrychleji, hrozí neřízená insolvence firmy. Je podle ní potřeba nalézt prostředky na financování OKD do konce dubna. Uvedla to v neděli v tiskovém prohlášení.

„Odmítám, aby někteří zástupci OKD ve snaze získat odboráře na svou stranu poskytovali účelové selektované informace o svých záměrech. Navíc v situaci, kdy je obsah probíhajících jednání považován dosud za neveřejný, což je dohoda, kterou já dodržuji. Mohu jen potvrdit, že zítra se uskuteční další kolo," sdělil ČTK Mládek.

Ještě před pondělním jednáním kabinetu se kvůli situaci v OKD sešel spolu s ministryní práce a sociálních věcí Michaelou Marksovou (ČSSD) s odboráři. Odbory dlouhodobě odmítají, aby stát udržel provoz dolů tím, že by nalil peníze do firmy. Požadují, aby pomoc směřovala k horníkům. Na nedávném jednání tripartity se proti finanční injekci do společnosti postavili i zástupci zaměstnavatelů.

„Situace je opravdu velmi vážná a dostává se do kritické meze. Firma usiluje o to, aby daňoví poplatníci zaplatili podnikatelské riziko. Zaměstnanci s jejich rodinami jsou bráni jako živé štíty a žádá se po státu, aby zaplatil takřka za vše," řekl ČTK odborový šéf Josef Středula.

AHG ve čtvrtek navrhla, aby se na záchraně společnosti OKD podílel stát. Tento návrh podle mluvčího AHG Romana Paříka ušetří minimálně polovinu ze 33 miliard korun, které by stála neřízená insolvence OKD. Součástí dohody by mělo být uzavření Dolu Paskov.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) ve čtvrtek řekl, že mezi varianty řešení situace OKD patří odkoupení dluhů a akcií mateřské společnosti NWR státem nebo teoreticky i společná firma či jiná participace mezi oběma stranami. Za nejlepší variantu označil „funkční OKD v konkurzu, kdy věřitelé a vlastníci nedostanou vůbec nic a odejdou a už nikdy se nevrátí a zruší se všechny nevýhodné smlouvy pro OKD". „Doporučil bych variantu, aby se firma očistila od všech svých závazků a dlouhodobých smluv, které pravděpodobně nejsou výhodné," řekl. Tato varianta je podle něj nejlepší za podmínky, že firma bude fungovat dál.