Při značném omezení trhu v posledních měsících roku způsobeném koronavirovou pandemií skupina uzavřela rok 2020 mírně nad očekáváním. 

Šimpanzům v Zoo Ostrava chutná sníh. Únor 2021.
VIDEO: Zoo Ostrava zveřejnila roztomilé záběry, jak šimpanzům chutná sníh!

"Ještě před koncem roku jsme odhadovali výsledek ukazatele EBITDA v rozmezí 950 milionů až jedné miliardy korun. To, že jsme rok uzavřeli lépe, je výsledkem využití krátkého rozvolnění na začátku prosince, dobré kondice pracovního kapitálu a naší velké nákladové disciplíny na konci roku," uvedl generální ředitel Skupiny Kofola Jannis Samaras.

Za relativně nízkým poklesem tržeb je podle Kofoly i úspěšná akvizice minerálních vod Ondrášovka a Korunní, které přispěly k růstu podílu na retailovém trhu. "Pandemie koronaviru nám způsobila ztrátu na úrovni EBITDA přibližně 280 milionů korun, kterou se nám podařilo významně kompenzovat dobrým výsledkem v letních měsících a také výsledkem z Ondrášovky a Korunní. Celkem jsme tak ve srovnání s rokem 2019 ztratili na ukazateli EBITDA přibližně 90 milionů korun," uvedl Samaras.

František Kuba
Střelba bez emocí aneb Jak dnes definovat „dobré myslivecké mravy“

Ve čtvrtém čtvrtletí Kofole poklesly tržby meziročně o necelých 12 procent. Ukazatel EBITDA byl nižší o 140 milionů korun.

Koronavirová omezení se nejvíce dotkla segmentu gastronomie. "Omezení mobility a uzavření nákupních center pak mělo negativní dopad na vývoj tržeb značky UGO. Naopak růst tržeb i v době pandemie zaznamenal tradiční československý výrobce bylinných směsí Leros," uvedla firma.

Letos si Kofola dává za cíl zvýšit ukazatel EBITDA do rozmezí 1,03 až 1,15 miliardy korun. "Očekáváme, že rok 2021 bude stejně jako rok 2020 plný omezení souvisejících s pandemií koronaviru … Na rozdíl od roku 2020 jsme ale připraveni mnohem lépe. Máme již zkušenost s lockdowny, upravili jsme strukturu nákladů a očekáváme synergie z integrace Ondrášovky a Korunní," uvedl finanční ředitel Kofoly Martin Pisklák. Kofola podle něj sníží i zadluženost snížením investic.

Na nádraží ve Valšově jsou čtyři drážní byty. Nájemníci, zastupitelé i starostka Valšova byli nepříjemně zaskočeni, když v roce 2017 zjistili, že slíbená rekonstrukce nádraží znamená demolici všech bytů.
„Rekonstrukci“ nádraží Valšov provází omyly a rodinné tragédie

Kofola je jeden z nejvýznamnějších výrobců nealkoholických nápojů ve střední Evropě, má 11 výrobních závodů na pěti evropských trzích. K výrobkům firmy vedle stejnojmenného nápoje patří nápoje značek Rajec, Jupí, Vinea, Jupík, Semtex nebo Top Topic. Do skupiny patří slovinská společnost Radenska a chorvatský výrobce minerálních vod Studenac. Loni se skupina Kofola stala majitelem stoprocentního podílu ve společnostech Karlovarská Korunní a Ondrášovka a také koupila českého výrobce ciderů, firmu F. H. Prager.

Kofola má přes 2000 zaměstnanců. Většinovým majitelem skupiny je společnost Aetos patřící rodině Samarasů a ostatním zakladatelům Kofoly, jimiž jsou akcionáři René Musila a Tomáš Jendřejek.

Předběžné hospodářské výsledky skupiny Kofola (v miliardách Kč):

1. 1. 2020 - 31. 12. 2020* 1. 1. 2019 - 31. 12. 2019* Změna 2020/2019 Změna 2020/2019 v procentech
Tržby 6,17 6,41 -0,24 -3,7
EBITDA 1,03 1,12 -0,09 -8,0

*Výsledky jsou upravené o jednorázové položky

Zdroj: Kofola