„Důležitá a dobrá zpráva je, že toto množství respirátorů uspokojí potřeby všech zdravotníků primární péče. To znamená, že nejen nemocnice, ale podle objednávek z minulého týdne dostanou respirátory i praktičtí lékaři, ambulantní specialisté a stomatologové. Roušky pošleme pracovníkům terénní zdravotnické služby a zdravotnické dopravní služby. Tedy těm, kteří převážejí pacienty a jezdí za seniory a nemocnými lidmi patřícím k nejohroženějším skupinám obyvatel,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

DO ŘADY! Fronty se v úterý tvořily před galanteriemi po celé republice. Gumy či bavlnu na roušky se vydali nakoupit lidé i do galanterie na Hlavní třídě v Ostravě-Porubě
Nedostatek roušek: Fronty u galerií i v Ostravě. Lidé šijí z kapesníků i utěrek

Řada praktických lékařů musela kvůli nedostatků ochranných pomůcek zavřít ordinace. Kraj očekává, že by dodávka respirátorů lékařům mohla pomoci tento problém zmírnit. Kraj ty s uzavřenými ordinacemi chce také aktivně vyhledávat.

„Pevně věřím, že začnou ordinovat ti, kteří zavřeli své ordinace z důvodu, že neměli tyto ochranné pomůcky," uvedl Vondrák.

Představitelé státu, měst, obcí, soukromých i státních institucí společně se známými osobnostmi vyzývají občany k nošení roušek, byť jen provizorních, v duchu hesla: Moje rouška chrání tebe, tvoje rouška chrání mne. Ilustrační foto.
Opavské obchodní centrum Breda & Weinstein vyhlásilo ZÁKAZ VSTUPU BEZ ROUŠEK!

Už v pátek by mohl mít kraj k dispozici dalších 500 000 roušek. Polovina by směřovala do zdravotnictví, další část by se pak distribuovala občanům.

Získat je budou moci prostřednictvím radnic obcí s rozšířenou působností. Při jejich vydávání by asistovala policie. Vláda totiž před chvíli schválila zákaz vycházení bez pokrývky nosu a úst, který má platit od středeční půlnoci.

AKTUÁLNÍ STAV V MS KRAJI

Počet nakažených v Moravskoslezském v kraji už v úterý večer stoupl na 34 potvrzených případů. Ve středu v poledne byl počet stále stejný. Nejvíce jich hlásí frýdecko-místecký okres - 17 případů, Ostrava 8, Novojičínsko 5 a Karvinsko má 3 případy. Žádný nárůst zatím hygienici nezaznamenali na Bruntálsku - Opavsko hlásí 1. případ

Zdroj: KHS Ostrava

Online reportáž

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník