Podřídili se mu chtě nechtě i v hospodě v Ostravě-Mariánských Horách a Hulvákách. Dříve havířské.
„Za totality to byla klasická pivnice, pivo prý teklo proudem a kouřilo se o sto šest, tam ale má paměť nesahá,“ řekl Simon Franek, provozovatel podniku U Třech kohoutů na rohu ulic Čelakovské a Pražákovy, na dohled od Mariánského náměstí. Nejstarší dodnes fungující hostinec v obvodě byl známý i jako Dělnický dům a jeho rodina ho koupila v roce 1992.
„Dříve jsme mívali otevřeno už od šesti hodin ráno pro chlapy, co chodili z noční na šachtě a v chemičce. Ti nedali bez cigarety ani ránu. Pak už i ti horničtí důchodci začali vymírat, nebylo pro koho tak brzy čepovat, “ popisoval restauratér. Někdy kolem vyhlášení zákazu kouření dal začátek provozní doby na devět ráno.
Že si v lokále nikdo nezapálí, si podle Franka zvykali lidé tak dva měsíce: „Pak se to uspořádalo a teď mohu říci, že hostů míváme více. Předtím člověk z hospody smrděl celý i s oblečeném, i když nekouřil.“ Pozůstatkem se tady stal automat na klasické tabákové cigarety umístěný „na place“ hned vedle dveří do podniku.
U Třech kohoutů, nejstarší fungující restaurace v Ostravě-Mariánských Horách a Hulvákách, 26. 5. 2023.
„Sami štamgasti by dneska nechtěli, aby se kouření u stolu znovu vracelo,“ uváděl restauratér. Což samozřejmě neplatí pro moderní alternativy kuřiva – vždyť U Třech kohoutů byli nejspíše prvními v Ostravě, kteří se v listopadu 2017 stali takzvanými IQOS Friendly umožňujícími používání zařízení s nahřívaným tabákem.
„Na stolech běžně vídávám elektronické cigarety a krabičky těch tradičních. První hosté kouří uvnitř, druhé venku,“ uvedl Franek s tím, že na druhé straně nepoznal ve svém podniku člověka, který by s touto neřestí skončil právě kvůli oné novele o zákazu kouření.
Venku pro milovníky nikotinu instaloval několik popelníků.
U Třech kohoutů, nejstarší fungující restaurace v Ostravě-Mariánských Horách a Hulvákách, 26. 5. 2023.
„Dnes už samozřejmě nejsme dělnická hospoda, fungujeme jako restaurace s hotovkami i meníčky a tankovým ostravským pivem,“ řekl provozovatel. K domu z roku 1898 sloužícímu této živnosti od roku 1909, jak doplnil, patří ještě velký (nedávno zrekonstruovaný) sál s jevištěm. Odkud se kuřáci taktéž naučili chodit ven.