Novinářům to řekl v pátek po setkání s výkonným ředitelem OKD Dalem Ekmarkem na ředitelství OKD. Byla to jeho první zastávka na pracovní cestě po Ostravsku.

„Myslím, že jsme se všemi zde přítomnými vedli velmi plodnou debatu, vše jsme si vysvětlili a shodli se na tom, že na to, abychom pomohli tomuto regionu, potřebujeme ne jedno, ale celé spektrum řešení," řekl Jan Mládek.

Dodal, že jeho ministerstvo bude podporovat snížení důchodového věku pro určitou skupinu horníků o pet let, což je možné udělat vyhláškou, kterou předložila ministryně práce a sociálních věcí, ale jejíž projednávání momentálně blokuje ministerstvo financí.

„Doufám však, že to bude vyřešeno na některém z nejbližších zasedání vlády," řekl ministr.

Přiznal, že situace v zaměstnanosti na Karvinsku není zrovna růžová, ale dá se prý za společného postupu státu, zaměstnavatelů, kraje a samospráv řešit. Důležitý je podle něj jednotný postup.

S tím souhlasí i vládní zmocněnec pro Moravskoslezský a Ústecký kraj Jiří Cienciala, který byl jednání rovněž přítomen. „Situace je komplikovaná a vyžaduje celou škálu řešení a opatření. Mohu ale říci, že Tripartita, kraj i Praha jsou zajedno, že je třeba situaci urychleně řešit," prohlásil Cienciala.

Dodal, že ideální by bylo uspořádat na Ostravsku výjezdní zasedání vlády a všechny její členy se situací tady co nejpodrobněji seznámit.

A jaké vidí politici perspektivy? Ministr Mládek podotýká, že základem všeho je, aby co nejdéle fungovalo OKD a pak, aby do regionu přicházeli noví investoři, kteří nabídnou alternativní zaměstnání pro propouštěné horníky. OKD totiž na letošní rok oznámilo propouštění přibližně 1600 lidí, přičemž polovina bude kmenových zaměstnanců a polovina lidí z agentur.

„Jak si představuji ideální postup? Aby OKD fungovalo co nejdéle, aby docházelo nejlépe k plynulému přechodu propouštěných lidí do nových zaměstnání s podobnou strukturou i finančním ohodnocením. To je základní předpoklad pro zachování určité sociální stability," prozradil Mládek.

Zdůraznil, že s radostí poslouchal zprávy o úspěšné restrukturalizaci OKD a zmínil také částečné oddlužení její mateřské firmy NWR.

„Otázkou je, zda všechna ta opatření budou dostatečná pro dlouhodobou perspektivu firmy a potažmo regionu," dodal ministr Mládek. V této souvislosti připomněl hornické nepokoje v Horním Slezsku.

„Těžko říct, jaká opatření polská vláda zvolí a pokud by Poláci skutečně omezili dovoz uhlí do své země, znamenalo by to další problémy právě pro OKD," dodal Mládek.